Bigos rybny
Bigos rybny . Filety skrajane z oczyszczonej i sprawionej ryby pokrajać w kostkę i zrumienić na stopionej słoninie. Słodką kapustę oczyścić z nadpsutych liści, umyć, drobno poszatkować, wymieszać z kapustą kwaszoną, dodać słoninę pozostałą od smażenia ryby i dusić na wolnym ogniu. Boczek oczyścić, pokrajać w kostkę, stopić, dodać obraną, opłukaną i drobno posiekaną cebulę, lekko zrumienić mieszając. Dodać do kapusty, udusić do miękkości, pod koniec dodać usmażoną rybę. Poddusić jeszcze chwilę, doprawić do smaku sproszkowaną papryką, solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru. Podawać z ziemniakami z wody lub z pieczywem. Przyrządzając bigos na obiad jednodaniowy, podać na deser surówkowy kisiel lub galaretkę z surowych owoców jagodowych. [podobne: topielce ciasto, śledzie po japońsku, sok jelitowy ]