Budyn z ryby i kalafiora

Budyń z ryby i kalafiora. 25 dag ugotowanej ryby, 1 kalafior 4 jaja, 5 dag masła, 3/4 szklanki tartej bułki, pół pęczka naci pietruszki lub kopru, cukier, sól, pieprz Ugotowaną rybę pokrajać w niewielkie kawałki, oczyszczony kalafior umyć, podzielić na różyczki, głąb pokrajać w kostkę, ugotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Na wpół miękki kalafior odcedzić, wymieszać z przygotowaną rybą. Żółtka utrzeć z masłem na puszystą masę, białka ubić na pianę (pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru). Żółtka wymieszać z kalafiorem, posiekaną nacią. Nadzienie: 25-30 dag usmażonej lub ugotowanej ryby, duża cebula, łyżka tłuszczu, 2 łyżki posiekanej naci pietruszki, żółtko, ewentualnie 1-2 łyżki śmietany, sól, pieprz Ciasto: 30 dag mąki, 3 jaja, 1,5-2 szklanki mleka, sól, cukier, słonina do smażenia pietruszki i rybę, na końcu dodać bułkę tartą i lekko mieszając połączyć z pianą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy budyniowej, wyrównać powierzchnię. Formę zamknąć i gotować w garnku z wrzącą wodą 45-60 min. Podawać budyń na półmisku, posypany drobno posiekaną nacią pietruszki. Oddzielnie w sosjerce – sos mleczny, śmietanowy lub grzybowy i surówki z warzyw. [przypisy: Blog Kulinarny, restauracja polska warszawa, Fotografia kulinarna ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)