Bukiet sałat

Składniki na 8 porcji:

1 sałata

3 pomidory

pęczek rzodkiewek

przyprawy: sól, czosnek, pieprz

1 opakowanie kiełków słonecznika

masło

5 dag sera żółtego

olej, musztarda

1 cytryna

4 tosty

 

Sałatę podziel na liście, umyj i osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe liście możesz porwać na kawałki.

Pomidory sparz, następnie zahartuj zimną wodą i obierz ze skórki. Podziel je na ósemki. Rzodkiewki opłucz i pokrój na grube plastry.

Kiełki słonecznika opłucz na sicie i osusz. 3 ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój. Chleb tostowy pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce.

3 łyżki oleju wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu, musztardą oraz odrobiną soku z cytryny, dokładnie wymieszaj. Sałatę połącz z pomidorami, rzodkiewkami oraz kiełkami i polej przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło, wsyp rozdrobniony czosnek, chwilę smaż, uważając by nie zbrązowiał. Dodaj pokrojone w kostkę tosty, usmaż je na złoty kolor. Zdejmij tosty z patelni, posyp startym serem i ostudź. Grzankami posyp sałatę.

 

 

[więcej w: aminy biogenne w żywności, sorbinian potasu rakotwórczy, sok jelitowy ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności sok jelitowy sorbinian potasu rakotwórczy