Burger z batatem i kozim serem

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g batatów
  • 100 g miękkiego sera koziego
  • 4 małe ciabatty
  • sałata
  • 250 g mąki
  • masło
  • majonez
  • 100 g śmietany 18%
  • dżem z żurawiny
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • świeża kolendra
  • świeża mięta
  • przyprawy: sól morska i pieprz
  • limonka

Bataty obieramy, myjemy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do osolonej wody, gotujemy przez 20 minut i tłuczemy na puree. Odstawiamy do ostygnięcia. Mięte myjemy i siekamy.Limonkę sparzamy i ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok z połówki. Mieszamy 2 łyżki majonezu, miętę, 3 łyżeczki soku z limonki oraz sól i pieprz. Śmietanę lekko ucieramy z 2 łyżeczkami dżemu z żurawiny. Szalotki i czosnek obieramy, drobno siekamy, szklimy na maśle i dodajmy do batatów. Dodajemy łyżeczkę soli, pół łyżeczki posiekanej kolendry i szczyptę pieprzu. Do miksu szalotkowo – czosnkowego dodajemy jajko i mąkę, mieszamy z batatowym puree. Formujemy 4 burgery i smażymy je na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 st. i podpiekamy ciabatty, aż zrobią się chrupiące. Przekrajamy je wzdłuż, spód smarujemy sosem majonezowym i wykładamy liśćmi sałaty. Na sałacie układamy burgera, na nim ser, sos żurawinowy i przykrywamy ciabattą. [podobne: restauracja puławy, restauracja olsztyn, restauracja polska warszawa ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)