Burger z cukinią i czerwoną fasolą

Składniki na 4 porcje:

  • puszka czerwonej fasoli
  • cukinia
  • 4 bułki do burgerów
  • 2 czerwone cebule
  • 2 pomidory
  • sałata
  • olej
  • ostry sos indonezyjski sambal oelek
  • musztarda
  • ketchup
  • majonez
  • przyprawy: curry, chilli w proszku, sól, pieprz
  • świeży rozmaryn

Fasolę przekładamy na sito i opłukujemy zimną wodą. Pól cukinie myjemy i razem z obraną cebulą kroimy w drobną kostkę. Mąkę mieszamy z łyżeczką curry. Fasolę, cebulę, cukinię, pół łyżeczki sosu sambal oelek oraz łyżkę musztardy miksujemy. Dodajmy mąkę z curry, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Pozostałą cukinię kroimy na plastry. Łodyżkę rozmarynu myjemy, suszymy i siekamy. Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cukinię i rozmaryn. Smażymy 3 minuty. Dodajmy sól i pieprz. Obraną cebulę i umytego pomidora kroimy w plasterki. Myjemy kilka listków sałaty. Z masy fasolowej formujemy 8 kotlecików i podsmażamy je na oleju. Łyżeczką majonezu mieszamy z 75 ml ketchupu i dodajmy chilli. Bułki przekrajamy na połówki, spód wykładamy sałatą, na niej układamy koteleciki, cukinię, pomidora i krążki cebuli. Polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką bułki. [hasła pokrewne: restauracja puławy, restauracja olsztyn, restauracja polska warszawa ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)