Burger z cukinią i czerwoną fasolą
Składniki na 4 porcje:
- puszka czerwonej fasoli
- cukinia
- 4 bułki do burgerów
- 2 czerwone cebule
- 2 pomidory
- sałata
- olej
- ostry sos indonezyjski sambal oelek
- musztarda
- ketchup
- majonez
- przyprawy: curry, chilli w proszku, sól, pieprz
- świeży rozmaryn
Fasolę przekładamy na sito i opłukujemy zimną wodą. Pól cukinie myjemy i razem z obraną cebulą kroimy w drobną kostkę. Mąkę mieszamy z łyżeczką curry. Fasolę, cebulę, cukinię, pół łyżeczki sosu sambal oelek oraz łyżkę musztardy miksujemy. Dodajmy mąkę z curry, przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Pozostałą cukinię kroimy na plastry. Łodyżkę rozmarynu myjemy, suszymy i siekamy. Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cukinię i rozmaryn. Smażymy 3 minuty. Dodajmy sól i pieprz. Obraną cebulę i umytego pomidora kroimy w plasterki. Myjemy kilka listków sałaty. Z masy fasolowej formujemy 8 kotlecików i podsmażamy je na oleju. Łyżeczką majonezu mieszamy z 75 ml ketchupu i dodajmy chilli. Bułki przekrajamy na połówki, spód wykładamy sałatą, na niej układamy koteleciki, cukinię, pomidora i krążki cebuli. Polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką bułki. [hasła pokrewne: pizza na wypasie ursus, w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz, czubryca czerwona zastosowanie ]