Ciasto “topielec”

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 120 g sklarowanego masła
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 70 g świeżych drożdży
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • sól
  • cukier puder

Drożdże wsyp do kubka i utrzyj z łyżeczką cukru, rozprowadź w letnim mleku. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski. W osobnej miseczce roztrzep jajka ze szczyptą soli. Masło roztop w garnku, powinno być ciepłe, ale nie gorące. W kopczyku mąki zrób dołek, wlej jajka, mleko i rozczyn drożdży. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie zagnieć dłońmi, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Ciasto owiń w ściereczkę, zwiąż końce tkaniny. Włóż do dużego naczynia z zimną wodą. Ciasto powinno być całkowicie zanurzone. Z czasem wchłonie dużo tlenu z wody i wypłynie. Wyjmij ciasto, odwiń je i osusz ściereczką. Przełóż do miski i zrób w nim kilka wgłębień. Wsyp do miski cukier waniliowy, zagnieć. Wyrobione ciasto włóż do natłuszczonej formy do 2/3 wysokości i odstaw, aby wyrosło. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Po 20 minutach zwiększ temperatury 190 st. i piecz 45 minut. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.

[więcej w: pizza Poznań, Pizza Kielce, Pizza zamość  ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)