Ciasto “topielec”
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 120 g sklarowanego masła
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 70 g świeżych drożdży
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- sól
- cukier puder
Drożdże wsyp do kubka i utrzyj z łyżeczką cukru, rozprowadź w letnim mleku. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski. W osobnej miseczce roztrzep jajka ze szczyptą soli. Masło roztop w garnku, powinno być ciepłe, ale nie gorące. W kopczyku mąki zrób dołek, wlej jajka, mleko i rozczyn drożdży. Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie zagnieć dłońmi, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Ciasto owiń w ściereczkę, zwiąż końce tkaniny. Włóż do dużego naczynia z zimną wodą. Ciasto powinno być całkowicie zanurzone. Z czasem wchłonie dużo tlenu z wody i wypłynie. Wyjmij ciasto, odwiń je i osusz ściereczką. Przełóż do miski i zrób w nim kilka wgłębień. Wsyp do miski cukier waniliowy, zagnieć. Wyrobione ciasto włóż do natłuszczonej formy do 2/3 wysokości i odstaw, aby wyrosło. Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Po 20 minutach zwiększ temperatury 190 st. i piecz 45 minut. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.
[więcej w: pizza bez drożdży kwestia smaku, spondylus szczecin, pizza po byku ]