Confit z pomarańczy z sorbetem z wina
Składniki:
- 6 pomarańczy
- 5 szklanek cukru
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
- 1/4 szklanki białego deserowego wina
Z każdej pomarańczy odkrój czubek (1,5 cm) i spód (5 mm). Wbij nóż w środek owocu i pokrój miąższ na ćwiartki, uważając, aby nie uszkodzić albedo i skórki. W owoc włóż łyżkę pomiędzy miąższ a albedo i wypchnij miąższ, starając się nie naruszyć skórki. W rondlu zagotuj wodę, wrzuć skórki, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, aż zmiękną. Wyjmuj łyżką cedzakową. W tym samym rondlu wymieszaj 4 szklanki wody i 4 szklanki cukru. Gotuj, aż cukier rozpuści się. Odlej 3/4 szklanki syropu i schłodź w lodówce. Do reszty syropu dodaj podgotowane skórki, cynamon i anyż. Gotuj na małym ogniu, aż albedo będzie transparentne, a skórki miękkie. Ostudź. Ułóż skórki na tacy, posyp pozostałym cukrem i wstaw do zamrażalnika. Sok wymieszaj z 3/4 szklanki syropu i winem. Wlej do maszynki do lodów i zamroź wg instrukcji. Możesz też napełnić płynem plastikowy pojemnik, wstawić go do zamrażalnika i zamrozić, mieszając od czasu do czasu. Gotowym sorbetem napełnij skórki pomarańczy. [patrz też: pizza bez drożdży kwestia smaku, spondylus szczecin, pizza po byku ]