Confit z pomarańczy z sorbetem z wina

Składniki:

  • 6 pomarańczy
  • 5 szklanek cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • 1/4 szklanki białego deserowego wina

Z każdej pomarańczy odkrój czubek (1,5 cm) i spód (5 mm). Wbij nóż w środek owocu i pokrój miąższ na ćwiartki, uważając, aby nie uszkodzić albedo i skórki. W owoc włóż łyżkę pomiędzy miąższ a albedo i wypchnij miąższ, starając się nie naruszyć skórki. W rondlu zagotuj wodę, wrzuć skórki, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, aż zmiękną. Wyjmuj łyżką cedzakową. W tym samym rondlu wymieszaj 4 szklanki wody i 4 szklanki cukru. Gotuj, aż cukier rozpuści się. Odlej 3/4 szklanki syropu i schłodź w lodówce. Do reszty syropu dodaj podgotowane skórki, cynamon i anyż. Gotuj na małym ogniu, aż albedo będzie transparentne, a skórki miękkie. Ostudź. Ułóż skórki na tacy, posyp pozostałym cukrem i wstaw do zamrażalnika. Sok wymieszaj z 3/4 szklanki syropu i winem. Wlej do maszynki do lodów i zamroź wg instrukcji. Możesz też napełnić płynem plastikowy pojemnik, wstawić go do zamrażalnika i zamrozić, mieszając od czasu do czasu. Gotowym sorbetem napełnij skórki pomarańczy. [patrz też: podesty magazynowe, Pizza Kielce, restauracje kielce ]

 

 

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: Pizza Kielce podesty magazynowe restauracje kielce