Czynność wydzielniczą trzustki

Czynność wydzielniczą trzustki, zależną od podrażnienia nerwu błędnego, można zahamować przez podanie atropiny, która nie ma jednak żadnego wpływu na wydzielanie zależne od sekretyny pepsyna (pepsis = trawienie, nazwa nadana przez Schwanna w roku 1836).
Pepsyna jest ważnym enzymem proteolitycznym, zawartym w soku jelitowym.
Rozbija ona drobiny białka na peptony.
Pepsyna jest ciałem białkowym, jest wydzielana przez komórki główne wytwarzające tzw.
pepsynogen, z którego tworzy się pepsyna.
Optimum działania pepsyny występuje przy pH około 2 (1,8 przy działaniu na kazeinę, 2,2 przy działaniu na żelatynę).
Działanie pepsyny zanika przy pH około 5,0 i raptownie ginie, gdy pH podwyższa się do 8,0.
Northrop wyodrębnił pepsynę i pepsynogen w postaci czystej i wykazał ich naturę białkową.
Ciężar cząsteczkowy pepsynogenu wynosi 42 000, pepsyny – 35500.
Pepsyna rozkłada nie całkowicie ciała białkowe; pozostają jeszcze duże cząsteczki o dość złożonej budowie.
Pierwszym produktem jest metaproteina, znana pod nazwą acidalbuminy, następnym proteozy i wreszcie peptony.
Pepsyna działa na połączenia peptydowe w białkach, rozbija połączenia – CONH – znajdujące się pomiędzy aminokwasami dwukarbonowymi i aromatycznymi: chymozyna.
Ferment ten, zwany inaczej podpuszczką, znajduje się zwłaszcza w żołądku dzieci i młodych zwierząt.
Jest wydzielany przez komórki, główne, jako zymogen, który zostaje aktywowany, jeśli kwaśność w żołądku zwiększa się (pH poniżej 5,0-).
Podpuszczka ma właściwość ścinania, mleka (jak to wykazał Hostvmarsten), co nie zależy od działania pepsyny.
Lipaza żołądkowa rozszczepia tylko tłuszcze dobrze zemulgowane, działa najlepiej w środowisku miernie kwaśnym (pH około 5,0) w przeciwieństwie do lipaz jelitowych.
Na ogół jednak rola lipazy żołądkowej w trawieniu tłuszczów jest niewielka.
ENZYMY, CZYLI FERMENTY Niepodobna rozpatrywać procesów trawienia bez pobieżnej choćby znajomości działania enzymów, czyli fermentów.
Enzymy są to złożone wielkocząsteczkowe związki białkowe, które katalizują reakcje zachodzące w ustroju.
Są one przyczyną procesów biochemicznych zachodzących w substancji żywej i w płynach ustrojowych.
Ustrój sam tworzy fermenty, normalnie nie są one dostarczane z zewnątrz.
Od niepamiętnych czasów ludzie spostrzegali rozmaite reakcje i zjawiska, które pozornie przebiegają samorzutnie jak np.
kwaśnienie mleka, wina, fermentacja cukru z wytwarzaniem alkoholu, fermentacja octowa itd.
Wszystkie te zmiany, są jednak w rzeczywistości powodowane przez enzymy.
Tajemnicze właściwości materii ożywionej, oznaczane dawniej, jako vis vitaIis, znalazły wytłumaczenie po wykryciu enzymów – najbardziej właściwe dla komórki żyjącej reakcje zależą od ich działania
[hasła pokrewne: ryba z ikrą kołobrzeg, pizzeria ekler, zupa fasolowa od kiedy dla dziecka ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: pizzeria ekler ryba z ikrą kołobrzeg zupa fasolowa od kiedy dla dziecka