Deser jogurtowy z biszkoptami
Składniki:
- 2 duże gruszki
- 2 łyżki grenadiny
- szklanka wody
- 2 szklanki cukru
- 3 ziarna kardamonu
- 120 g biszkoptów
- 500 g naturalnego gęstego jogurtu
Gruszki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Usuń pestki i pokrój owoce na cienkie plasterki. W garnuszku wymieszaj grenadinę, wodę, cukier i rozgniecione ziarna kardamonu. Włóż do płynu plasterki gruszek i gotuj na małym ogniu 10 minut, aż będą miękkie. Wyjmij je z syropu, płyn zredukuj, a gdy zmniejszy objętość o połowę, zdejmij z ognia. Włóż do syropu gruszki i odstaw, aby przestygły. W pucharkach ułóż jogurt, pokruszone biszkopty (4-5 ciastek na porcję) i owoce polane syropem. [więcej w: pizza bez drożdży kwestia smaku, spondylus szczecin, pizza po byku ]