Eksperci od racjonalnego zywienia dostrzegaja w sledziu równiez wiele walorów odzywczych, które stawiaja je w rzedzie produktów bialkowych, zasobnych jednoczesnie w inne cenne skladniki
Eksperci od racjonalnego żywienia dostrzegają w śledziu również wiele walorów odżywczych, które stawiają je w rzędzie produktów białkowych, zasobnych jednocześnie w inne cenne składniki. Obok niezaprzeczalnych zalet – mają jednak śledzie i pewne cechy ujemne, jak specyficzny zapach oraz dużą zawartość soli dodawanej w celach konserwacji. Cechy te decydują o konieczności poddania śledzi solonych specjalnym zabiegom przygotowawczym. Warto się jednak trochę potrudzić, można bowiem w efekcie otrzymać bogaty asortyment wysokowartościowych, smacznych, bardzo tanich dań zimnych i gorących. Wśród procesów przygotowawczych najbardziej kłopotliwe jest czyszczenie. Dlatego chętnie korzysta się z dostępnych niekiedy w handlu filetów śledziowych. Natomiast, jeżeli śledzie przygotowuje się własnoręcznie trzeba przy tej pracy ściśle przestrzegać zasad czystości. [podobne: pizza na wypasie ursus, pizza po byku, pizza u rudika ]