Erazer na podstawie licznych doświadczeń doszedł do wniosku

Erazer na podstawie licznych doświadczeń doszedł do wniosku, że trawienie tłuszczów w jelicie cienkim jest niezupełne, że tłuszcz obojętny zostaje wchłonięty w postaci małych zemulgowanych cząsteczek.
Badacz ten twierdzi, że tłuszcz jest wchłaniany dwiema drogami, a mianowicie przez naczynie chłonne oraz wprost do krwi.
3.
Wchłanianie w jelicie grubym.
Ze światła jelita grubego jest łatwo wchłaniana woda.
Jedną z głównych czynności jelita grubego jest odwadnianie zawartości jelitowej i nadanie jej zwykłej konsystencji kału.
Sól kuchenna jest tu również wchłaniana, glukoza resorbuje się, jeśli stężenie jej wynosi około 5 %.
Tłuszcze i białka są wchłaniane jedynie w znikomej ilości.
Według Markosjana u człowieka wydziela się na dobę około 1 litra śliny, 2 litry soku żołądkowego, 0,6 l soku trzustkowego, 1 litr żółci, 1 litr soku jelitowego, prócz tego człowiek wypija 1,5-2,0 l płynu dziennie.
W ten sposób do jelit trafia 6-7,5 litrów płynu dziennie, a wydaleniu ze stolcem ulega jedynie drobna ilość (150-200 ml dziennie).
Cała pozostała część ulega wchłonięciu w jelitach i przechodzi ponownie do krwi i chłonki.
STRAWNOŚĆ I PRZYSWAJALNOŚĆ POKARMU Przez strawność rozumiemy szybkość i dokładność, z jaką pokarmy są trawione przez przewód pokarmowy, przez przyswajalność – stopień zużytkowania i wchłonięcia rozłożonych w przewodzie żołądkowo-jelitowym materiałów pokarmowych.
Na stopień strawienia i przyswajalności ma wpływ rodzaj pokarmu i sposób jego przyrządzenia, także, aktywność trawienia soków oraz szybkość przechodzenia pokarmu przez jelita.
W zależności od działania tych wszystkich czynników mniejsza lub większa część pokarmu nie ulega strawieniu przyswojeniu.
Organizm ludzki w ogóle nie przyswaja tych części pokarmu, które ze względu na swą naturę nie poddają się działaniu soków trawiennych (keratyna, błonnik, hemiceluloza, związki pektynowe).
Pokarmy zwierzęce są łatwiej przyswajane niż roślinne.
Białko zwierzęce zostaje przyswojone prawie w 97 %, roślinne – w 84-85 %, tłuszcz zwierzęcy – w 95 %, roślinny – w 90 %, węglowodany są przyswajalne prawie w 100 %.
Według Słowcowa dla pokarmu zwierzęcego przyswajalność wynosi 95 %, pochodzenia roślinnego – 80 %, dla mieszanego – od 87-90 %.
Na stopień przyswajalności pokarmu duży wpływ ma sposób przyrządzenia pokarmu, dobrze i smacznie przyrządzony pokarm jest lepiej przyswajany.
Na przyswajalność ma też wpływ częstość przyjmowania posiłków: pokarm (zwłaszcza obfity) podany w jednym lub w dwu daniach jest przyswajany znacznie gorzej niż ten sam pokarm rozłożony na 3 posiłki
[hasła pokrewne: czubryca czerwona zastosowanie, ryba z ikrą kołobrzeg, pizza bez drożdży kwestia smaku ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: czubryca czerwona zastosowanie pizza bez drożdży kwestia smaku ryba z ikrą kołobrzeg