Gdy gąbka nasiąkła sokiem żołądkowym

Gdy gąbka nasiąkła sokiem żołądkowym, Spallanzani wyciągał ją i na wyciśniętym z niej soku wykonywał doświadczenia in vitro (1780).
W roku 1824 Prout odkrył kwas solny w soku żołądkowym.
Ostateczne dane o trawieniu w żołądku zawdzięczamy lekarzowi Williamowi Beaumontowi, który w latach 1822-1833 leczył człowieka z przetoką żołądkową.
Chorym był myśliwy, któremu postrzał z karabinu uszkodził nadbrzusze i ściany żołądka, po wygojeniu pozostała przetoka łącząca światło żołądka ze światem zewnętrznym.
Beaumont zauważył, że sok żołądkowy pojawia się wtedy, gdy człowiek zaczyna jeść.
W celu zbadania trawiennego wpływu soku żołądkowego na rozmaite pokarmy Beaumont uwiązywał je na sznurku i wprowadzał do żołądka.
Beaumont zauważył, że mięso w ten sposób wprowadzone po dwóch godzinach znika i że wyciąga się wtedy, jedynie pustą pętlę.
W roku 1833 Beaumont ogłosił swe spostrzeżenia w małej książeczce, która była ważnym zdarzeniem w dziedzinie fizjologii trawienia.
W roku 1836 Sprott i Boyd opisali gruczoły błony śluzowej żołądka, w tymże roku Schwann odkrył pepsynę i dowiódł, że współdziała ona z kwasem solnym.
Wielkie zasługi w zakresie fizjologii trawienia położyli uczeni rosyjscy.
Prof.
W.
Basow (1812-1879) był pierwszym, który wykonał przetokę żołądkową u psów.
Uczony ten przedstawił swoje badania w r.
1842 w Moskiewskim Towarzystwie Badaczy Przyrody.
Metodą tą nie uzyskano jednak czystego soku żołądkowego.
Czysty sok otrzymał dopiero l.
P.
Pawłow, wykonując wspólnie z Chiżynem (uczniem Basowa) operację tzw.
“małego żołądka”.
W roku 1887 Pawłow w doświadczeniu z “karmieniem rzekomym” udowodnił, że czynność gruczołów żołądkowych może być wywołana bodźcami nerwowymi i że do uruchomienia czynności wydzielniczej nie jest, potrzebne bezpośrednie zetknięcie się pokarmów z błoną śluzową żołądka.
Za epokowe prace z dziedziny fizjologii trawienia otrzymał Pawłow w r.
1904 nagrodę Nobla, a w dyplomie podkreślono, że nagroda została przyznana “w dowód uznania za prace z zakresu fizjologii trawienia, którymi to pracami zmienił gruntownie i rozszerzył zakres wiadomości z tej dziedziny”.
Żołądek oddziałuje na pokarmy mechanicznie i chemicznie.
Działanie mechaniczne jest może nawet ważniejsze dla ustroju.
Narząd ten zmienia pokarm na półpłynną masę, na którą łatwo mogą działać zaczyny trawienne.
Ruchy żołądka zależą prawdopodobnie od splotu Auerbacha.
Z czynników zewnętrznych większy wpływ zdaje się mieć nerw błędny niż nerw współczulny.
Podrażnienie układu współczulnego zmniejsza zwykle napięcie i hamuje ruchy żołądka
[podobne: Pizza Kielce, olejek bhringraj, Restauracja w Olsztynie ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: olejek bhringraj Pizza Kielce Restauracja w Olsztynie