Karkówka z czosnkowym dipem

Składniki na 4 porcje:

70 dag schabu karkowego

2 cebule

1 czerwona papryka

przyprawy: pieprz, sól, przyprawa do kebaba

olej

200 ml gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego lub bałkańskiego)

3 łyżki majonezu

czosnek

pół ogórka

kilka gałązek koperku

 

Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w ósemki. Paprykę opłucz, usuń gniazda nasienne i pokrój na większe kawałki.

4 patyczki do szaszłyków zmocz w zimnej wodzie. Nabijaj na patyczki na przemian mięso, cebulę i paprykę. Szaszłyki posyp przyprawą do kebaba.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź szaszłyki i smaż kilka minut, często obracając. Szaszłyki przełóż na blachę pokrytą pergaminem. Dopiekaj ok. 15 minut w temperaturze 180 st.

Jogurt wymieszaj z majonezem. Dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Ogórek obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj z sosem. Na koniec dodaj posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Podaj do szaszłyków.

 

*** Karkówka ładnie skruszeje, jeśli wcześniej zalejesz ją marynatą. Do jej przygotowania musisz mieć: 500 ml piwa, 5 ząbków czosnku, słodką paprykę, oregano, tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, zalej marynatą mięso i odłóż je na 3 godziny.

 

[przypisy: zupa wielowarzywna, pizza z nowolipek, topielce ciasto ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: pizza z nowolipek topielce ciasto zupa wielowarzywna