Karkówka z czosnkowym dipem
Składniki na 4 porcje:
70 dag schabu karkowego
2 cebule
1 czerwona papryka
przyprawy: pieprz, sól, przyprawa do kebaba
olej
200 ml gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego lub bałkańskiego)
3 łyżki majonezu
czosnek
pół ogórka
kilka gałązek koperku
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w ósemki. Paprykę opłucz, usuń gniazda nasienne i pokrój na większe kawałki.
4 patyczki do szaszłyków zmocz w zimnej wodzie. Nabijaj na patyczki na przemian mięso, cebulę i paprykę. Szaszłyki posyp przyprawą do kebaba.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź szaszłyki i smaż kilka minut, często obracając. Szaszłyki przełóż na blachę pokrytą pergaminem. Dopiekaj ok. 15 minut w temperaturze 180 st.
Jogurt wymieszaj z majonezem. Dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Ogórek obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj z sosem. Na koniec dodaj posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Podaj do szaszłyków.
*** Karkówka ładnie skruszeje, jeśli wcześniej zalejesz ją marynatą. Do jej przygotowania musisz mieć: 500 ml piwa, 5 ząbków czosnku, słodką paprykę, oregano, tymianek, sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, zalej marynatą mięso i odłóż je na 3 godziny.
[przypisy: zupa wielowarzywna, pizza z nowolipek, topielce ciasto ]