Kotlety jajeczne
Składniki na 4 porcje:
9 jajek
1 cebula
bułka tarta
masło
świeże zioła: koperek, natka pietruszki, szczypiorek
olej
przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz
7 jajek ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
Cebulę obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i podsmaż na złoty kolor. Wystudź.
W misce połącz cebulę z jajkami. Dodaj 3 łyżki posiekanych ziół, wsyp 4 łyżki bułki tartej, wbij pozostałe surowe jajka. Masę przypraw do smaku.
Z masy uformuj 4 kotlety i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, włóż kotlety i smaż z obu strona na złoty kolor ok. 10 minut. Podawaj z ziemniakami.
*** Tak przygotowaną masę możesz wykorzystać jako nadzienie do krokietów. Usmażone naleśniki posmaruj masą jajeczną, zwiń i uformuj krokiety. Obtocz w jajku i bułce tartej, usmaż na oleju.
[przypisy: ryba z rodziny dorszowatych, pizza od łysego kraków, zupa fasolowa od kiedy dla dziecka ]