Krem z papryki
Składniki na 8 porcji:
ok. 1 kg czerwonej papryki
1 cebula
masło
1,5 l wywaru mięsnego
świeże zioła: majeranek, tymianek, oregano
pół szklanki śmietany 22%
mąka
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
4 pszenne tosty
Paprykę umyj i przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałki. Cebulę obierz i drobno poszatkuj.
W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, przesmaż. Dodaj paprykę, chwilę smaż razem. Zalej wywarem, gotuj do miękkości.
Garnej zdejmij z kuchenki i zmiksuj zupę. Następnie krem doprowadź do wrzenia i oprósz ziołami. Śmietanę połącz z 1 łyżką mąki, wymieszaj z zupą i gotuj jeszcze ok. 3 minuty. Dopraw przyprawami.
Tosty opiecz na rumiano i pokrój w drobną kostkę. Posyp nimi zupę.
[hasła pokrewne: pizza na nowolipkach, kantor grzechotki, jaja na obiad ]