KWASICA

Nie więcej niż 3, % całości zasad zawartych w ustroju mogą być użyte do nagłego zobojętnienia związków kwaśnych, znacznie więcej, jeśli zakwaszenie postępuje powoli.
Zasadami są nieorganiczne kationy, głównie sodu, wapnia, potasu, magnezu (rola 3 Ostatnich jest znikoma).
Owoce, jarzyny i mleko są najlepszymi źródłami zasad, natomiast pokarmy pochodzenia zwierzęcego i zbożowego wzmagają zakwaszenie z powodu obecności w nich grup zawierających fosfor i siarkę.
Zakwaszają ustrój: białko jaj (słabiej niż żółtko), mięso wołowe, wieprzowe, baranie, mięso drobiu, wątroba, raki, mięczaki, ryby, mąka pszenna, chleb, ryż, sery, śliwki, borówki, orzechy włoskie.
Alkalizują ustrój: mleko, soja, oliwki, winogrona, szpinak, buraki, marchew, ogórki, sałata, banany, jabłka, morele, brukiew, kapusta, brzoskwinie, ananasy, pomidory, kartofle, cytryny i pomarańcze.
Zasadotwórczość czy kwasotwór cześć pokarmu można wyrazić w ml normalnej zasady czy kwasu.
Borówki i śliwki dają alkaliczny popiół po spaleniu, jednakże w organizmie powodują zakwaszenie moczu, gdyż prowadzą do pojawiania się w nim kwasu hipurowego.
KWASICA (ACIDOSIS) Jak widzieliśmy, ustrój utrzymuje pH osocza na stałym poziomie i krew ludzka jest zawsze lekko zasadowa.
Kwasica jest zespołem klinicznym wyodrębnionym w roku 1906 przez Naunyma i występuje w rozmaitych cierpieniach z powodu zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej, kiedy powstawanie i dostarczanie kwasów jest większe niż wydalanie i zobojętnianie, lub gdy utrata zasad jest większa niż ich dostarczenie.
Główne objawy kliniczne kwasicy występują, jako wyraz dążności organizmu do wyrównania zaburzeń chorobowych.
Pogłębienie, a czasem i przyśpieszenie oddechu ma na celu usunięcie nadmiaru dwutlenku węgla, przyśpieszenie tętna zależne jest od warunków krążenia, wskutek utraty zasad i wody dochodzi do odwodnienia.
Śpiączka, końcowy objaw, zjawia się, skoro pH spada do około 6,9-7,0.
Typy kwasicy: 1) niegazowa (cechuje ją zmniejszenie dwuwęglanu sodu); 2) gazowa (cechuje ją zwiększenie zawartości kwasu węglowego we krwi).
Kwasicę niegazową zwiemy też metaboliczną z obniżoną rezerwą alkaliczną, kwasicę gazową zwiemy zaś oddechową, z normalną rezerwą alkaliczną.
Miarą wielkości rezerwy alkalicznej krwi jest ilość kwasów, którą krew może zobojętnić bez znaczniejszej zmiany oddziaływania, w przeciwieństwie do aktualnej alkaliczności, której wyrazem jest wielkość pH.
Oznaczenie pH osocza jest trudne, w warunkach klinicznych, natomiast oznaczenie rezerwy alkalicznej ma duże znaczenie praktyczne i jest łatwe do wykonania
[hasła pokrewne: benfotiamina, Pizza Kielce, ambrisentan ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: ambrisentan benfotiamina Pizza Kielce