Lekki kpuśniaczek

Składniki na 6 porcji:

2 marchewki, 1 pietruszka, połówka por, kawałek selera, 2 pomidory, pół pęczka natki pietruszki

1,5 l bulionu warzywnego

30 dag kiszonej kapusty

mąka

olej

przyprawy: sól, pieprz, maggi, mielony kminek, papryka

cukier

 

Marchew i pietruszkę obierz, umyj i przekrój na połówki lub duże kawałki. Pora i seler umyj, pozostaw warzywa w całości.

Wszystkie warzywa włóż do garnka, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.

Kapustę opłucz, posiekaj i wrzuć do zupy. Gotuj razem 20 minut. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Wrzuć do zupy 5 minut przed końcem gotowania.

Z 2 łyżek oleju i łyżki mąki przygotuj zasmażkę. Dodaj ją do zupy. Dopraw do smaku przyprawami, posyp drobno pokrojoną natką pietruszki.

 

*** Kapustę kiszoną możesz przygotować w domu. Jest to bardzo proste! Główkę kapusty umyj, posiekaj i przesyp solą (2 łyżki na 1 kg kapusty). Wymieszaj drewnianą łyżką, przełóż do dużego słoja, przykryj, nie zakręcaj! Kapusta będzie ukiszona po 5 dniach.

[hasła pokrewne: argol, hericium, usg ciąży Warszawa ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: argol hericium usg ciąży Warszawa