Markizy z kremem cytrynowym
Składniki:
- 2 szklani mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 25 dag masła
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- olejek waniliowy
- cukier puder
- 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- cytryna
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 żółtka
Mąkę wymieszaj z proszkiem i pół łyżeczki soli. 15 dag masła utrzyj z 1 szklanką cukru, wbij jajko o dodaj kilka kropli olejku waniliowego. Zmniejsz obroty malaksera i dodawaj po łyżce mąkę. Z ciasta ulep 2 wałki o średnicy 6 cm, zawiń je w folię i włóż do lodówki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. W rondelku podgrzej sok i skórkę c cytryny z 10 dag masła, 3/4 szklanki cukru, mąką kukurydzianą i pół łyżeczki soli. Po minucie zdejmij z ognia. Ubij lekko żółtka, dodaj 3 łyżki gorącego kremu cytrynowego, utrzyj i dodaj resztę kremu. Na małym ogniu, stale ucierając, podgrzewaj masę 3 minuty – do zgęstnienia. Przełóż do miski i przykryj folią. Ostudź. Pokrój wyjęte z lodówki wałki ciasta w 0,5 – centymetrowe plasterki, ułóż je na dwóch blachach, pozostawiając odstępy między ciastkami. Blachy wsuń na dolny i środkowy poziom piekarnika i piecz ciastka 10 minut. W połowie pieczenia zamień blachy miejscami. Gotowe ciasta ostudź na blasze. Ciepłe obtocz w cukrze pudrze. Ostudzone ciastka przekładaj porcjami masy cytrynowej. [patrz też: pizza bez drożdży kwestia smaku, spondylus szczecin, pizza po byku ]