Marmolada pomarańczowa z czekoladą

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 kg + 2 pomarańcze
  • 250 g czarnej gorzkiej czekolady
  • 1 kg cukru

Jabłka umyj i nie obierając, przekrój na ćwiartki. Włóż do garnka, dodaj 90 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i duś 40 minut, często mieszając. Wylej na gęste sito i przyciśnij owoce drewnianą łyżką, aby wycisnąć z nich jak najwięcej soku. Zostaw je na sicie, aby odciekły jeszcze przez jakiś czas. Odlej 50 ml soku. Wyciśnij sok z 1 kg pomarańczy i wyskrob z nich miąższ. Umyj pozostałe 2 pomarańcze i pokrój je na cienkie plasterki. Do garnka wlej 20 ml wody i dodaj 200 g cukru. Gotuj 20 minut. Dodaj 50 ml soku jabłkowego, sok i miąższ z pomarańczy oraz resztę cukru. Gotuj 10 minut. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę posiekaną na grube kawałki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze raz doprowadź do wrzenia i zostaw na ogniu na 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania wrzuć plasterki pomarańczy. Nałóż do  wyparzonych słoiczków i zakręć. [hasła pokrewne: pizza bez drożdży kwestia smaku, ryba z ikrą kołobrzeg, pizza po byku ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: pizza bez drożdży kwestia smaku pizza po byku ryba z ikrą kołobrzeg