Składniki na 6 porcji:
30 dag wędzonych kości schabowych
2 marchewki
pół pora
20 dag fasolki szparagowej
puszka białej fasoli
2 pomidory
olej
przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz
świeże zioła
cukier
Kości umyj, włóż do garnka i zalej 1,5 l wody. Dodaj liść laurowy i szczyptę soli. Zagotuj i usuń z powierzchni wody szumowinę.
Marchewki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Por umyj i pokrój w talarki.
Na patelni rozgrze...
Sos napoleoński . Do rosołu dodać przyprawy, gotować przez ok. 3 min. przecedzić przez gęste sito. Dodać wino, podgrzać, wymieszać z żółtkami i nacią pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco. Sos pieczarkowy 20-25 dag pieczarek, 5 łyżek oliwy, łyżka mąki, łyżka masła, pół szklanki śmietany, żółtko, nać pietruszki lub koper, sól 3-4 łyżki pasty pomidorowej, cebula, mały seler, mała marchew, 3 łyżki oliwy, sól,...
Składniki na 4 porcje:
po 2 papryki czerwone, żółte i zielone
2 duże pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych
sałata
ocet
3 ząbki czosnku
olej
przyprawy: sól, pieprz
miód
Papryki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika i opiekaj 12 minut w temp. 180 st.
Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Pomidorki koktajlowe wystarczy umy...