Wiosenny napój ze zsiadÅ‚ego mleka II . 3 szklanki zsiadÅ‚ego mleka. l pÄ™czek rzodkiewek, l Å‚yżka siekanego szczypiorku, pół szklanki serwatki, sól do smaku Mleko i serwatkÄ™ oziÄ™bić. Rzodkiewki umyć, drobno pokrajać. Mleko rozbić trzepaczkÄ… mieszajÄ…c z serwatkÄ…, dodać rzodkiewki i siekany szczypiorek; doprawić do smaku solÄ…. Podawać zaraz po przyrzÄ…dzeniu, w wysokich szklankach. Napój ze zsiadÅ‚ego mleka z pomidorami 2 szklanki zsiadÅ‚ego mleka, 1,5 szklanki soku pomidorowego lub 25 dkg Å›wieżych pomidorów, pÃ...
Składniki na 4 porcje:
1 cebula
jajko
masło
50 dag mielonej łopatki
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
0,5 l bulionu warzywnego
pęczek koperku
100 ml śmietany 22%
mÄ…ka
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, podduś, a potem przestudź.
W misce wyrób mięso z cebulą, dodaj 3 łyżki bułki tartej oraz jajko. Jeśli masa jest za rzadka, zagęść ją dodatkową łyżką bułki tartej. Zdrowszym dodatkiem mogą być płatki owsiane, k...
Długie przerwy między posiłkami obniżają przyswajalność pokarmu.
Tłuszcze o niskim punkcie topliwości są łatwiej strawne i lepiej przyswajalne niż te, które topią się w wyższej temperaturze.
Gotowane mleko wytwarza drobniejsze, kłaczki niż mleko surowe, podobnie strawniejsze jest mleko pełne od zbieranego, 100 g wołowiny pozostaje w żołądku 2,5-3,5 godz.
, mięso baranie pozostaje dłużej, naj dłużej - wieprzowina.
Jaja na twardo pozostajÄ… w żołądku dÅ‚użej niż gotowane na miÄ™kko, ale wydzielanie soku żoÅ‚Ä...