filet z kaczki przepisów

PRZEMIANA MATERII

Albowiem pokarm może trafiać tylko do tych miejsc, skąd odszedł pokarm wcześniej przyjęty i jeśli nie dasz ciału tyle pokarmu, ile ono wydatkowało, to siły życiowe słabną, a jeśli zupełnie pozbawiasz ciało pokarmu, to życie ustanie (cyt. według Ginecyńskiego). Podobnie Michał Łomonosow (1740) sformułował podstawowe prawo zachowania materii i energii występując przeciw metafizycznemu tłumaczeniu zjawisk przyrody. Wszystkie przemiany w naturze są tego rodzaju, że to, co się ujmuje jednemu ciału, w takiej samej ilości przyłącza się do drugiego. A więc, jeśli gdzieś ubędzie nieco mater...

Więcej »

Warzywny napój z jogurtem I

Warzywny napój z jogurtem I . 2 szklanki jogurtu, 1,5 szklanki wywaru przygotowanego z 60 dkg warzyw mieszanych (marchew, cebula, seler, pietruszka, por), pół szklanki śmietany, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki i koperku, sól do smaku Umyte warzywa obrać, pokrajać, zalać wrzącą wodą, ugotować wywar. Odcedzić, ostudzić, oziębić. Zimny wywar dolewać powoli do jogurtu, ubijając trzepaczką lub wymieszać w mikserze. Połączyć ze śmietaną i zieleniną. Doprawić do smaku solą. Napój ten można podawać zamiast zupy w filiżankach. Warzywny napój z jogurtem II 2 szklanki jogurtu, 1 szkl...

Więcej »

Sledzie marynowane II

Śledzie marynowane II . Śledzie dobrze wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka. Ściągnąć skórę, oczyścić, oddzielić filety od ości, po czym pokrajać na duże kawałki. Marchew i cebulę umyć, oczyścić, opłukać i pokrajać w plastry. Ocet zagotować z przyprawami, wodą (ok. ćwierć szklanki) i cukrem. Ostudzić. W słoju układać kawałki śledzi, przesypywać marchwią i cebulą, następnie wlać przygotowaną zaprawę. Przykryć słój i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni. Podawać z pieczywem lub ziemniakami, posypane posiekaną nacią pietruszki. 3 śledzie, szklanka octu, 3-4 łyżki c...

Więcej »

Zobacz też:

pizza bez drożdży kwestia smaku spondylus szczecin pizza po byku sałatka gyros kwestia smaku pizza u rudika ryba w papilotach pizza na wypasie ursus w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz czubryca czerwona zastosowanie śledzie po japońsku sorbinian potasu rakotwórczy sok jelitowy zupa wielowarzywna pizza z nowolipek topielce ciasto ryba z rodziny dorszowatych pizza od łysego kraków pizza kwestia smaku pizza na nowolipkach kantor grzechotki jaja na obiad pizza u dziada pizza po zbóju

Ustawienie kół

Składniki na 6 porcji: 2 marchewki, 1 pietruszka, połówka por, kawałek selera, 2 pomidory, pół pęczka natki pietruszki 1,5 l bulionu warzywnego 30 dag kiszonej kapusty mąka olej przyprawy: sól, pieprz, maggi, mielony kminek, papryka cukier   Marchew i pietruszkę obierz, umyj i przekrój na połówki lub duże kawałki. Pora i seler umyj, pozostaw warzywa w całości. Wszystkie warzywa włóż do garnka, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Kapustę opłucz, posiekaj i wrzuć do zupy. Gotuj razem 20 minut. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę....

Więcej »
http://www.medycyna-i-zdrowie.net.pl 751#ciasto cytrynowiec bez pieczenia , #propozycja na kolację , #tort makowy kwestia smaku , #zupa z boczniaka , #gruszki w occie bez pasteryzacji , #danie z polędwicą wieprzową , #fit śniadanie na słodko , #kwestia smaku bakłażan , #marynaty do mięsa na grilla , #kwestia smaku burgery , #pomysl na kurczak z mozzarellą ,