jaja faszerowane wielkanocne

Szafranowe naleśniki ze szparagami

Składniki:

  • 2 jajka
  • mleko
  • oliwa
  • sól
  • mąka
  • szafran
  • 2 pęczki szparagów
  • 150 g miękkiego sera maślanego
  • masło
  • 100 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • listki majeranku lub bazylii
Jajka ubij, wlej szklankę mleka, pół szklanki wody, 2 łyżki oliwy, posól. Dodaj szklankę mąki, wymieszaj, aż powstanie gładka masa, którą przetrzyj przez sito. Odstaw na 30 minut. Dodaj do ciasta małą szczyptę szafranu rozprowadzoną w łyżeczce gorącej wody. Usmaż 12 naleśników. Szparagi przy...

Więcej »

Wiosenny napój ze zsiadlego mleka II

Wiosenny napój ze zsiadłego mleka II . 3 szklanki zsiadłego mleka. l pęczek rzodkiewek, l łyżka siekanego szczypiorku, pół szklanki serwatki, sól do smaku Mleko i serwatkę oziębić. Rzodkiewki umyć, drobno pokrajać. Mleko rozbić trzepaczką mieszając z serwatką, dodać rzodkiewki i siekany szczypiorek; doprawić do smaku solą. Podawać zaraz po przyrządzeniu, w wysokich szklankach. Napój ze zsiadłego mleka z pomidorami 2 szklanki zsiadłego mleka, 1,5 szklanki soku pomidorowego lub 25 dkg świeżych pomidorów, pół szklanki śmietany, l łyżka drobno siekanej zielonej pietruszki, sól i cukier do smaku Pomi...

Więcej »

Krem z papryki

Składniki na 8 porcji: ok. 1 kg czerwonej papryki 1 cebula masło 1,5 l wywaru mięsnego świeże zioła: majeranek, tymianek, oregano pół szklanki śmietany 22% mąka przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka 4 pszenne tosty   Paprykę umyj i przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałki. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, przesmaż. Dodaj paprykę, chwilę smaż razem. Zalej wywarem, gotuj do miękkości. Garnej zdejmij z kuchenki i zmiksuj zupę. Następnie krem doprowadź do wrzenia i oprósz ziołami. Śmietanę...

Więcej »

Zobacz też:

pizza bez drożdży kwestia smaku spondylus szczecin pizza po byku sałatka gyros kwestia smaku pizza u rudika ryba w papilotach pizza na wypasie ursus w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz czubryca czerwona zastosowanie śledzie po japońsku sorbinian potasu rakotwórczy sok jelitowy zupa wielowarzywna pizza z nowolipek topielce ciasto ryba z rodziny dorszowatych pizza od łysego kraków pizza kwestia smaku pizza na nowolipkach kantor grzechotki jaja na obiad pizza u dziada pizza po zbóju

Sarkoidoza ad 6

Budyń z ryby i kalafiora. 25 dag ugotowanej ryby, 1 kalafior 4 jaja, 5 dag masła, 3/4 szklanki tartej bułki, pół pęczka naci pietruszki lub kopru, cukier, sól, pieprz Ugotowaną rybę pokrajać w niewielkie kawałki, oczyszczony kalafior umyć, podzielić na różyczki, głąb pokrajać w kostkę, ugotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Na wpół miękki kalafior odcedzić, wymieszać z przygotowaną rybą. Żółtka utrzeć z masłem na puszystą masę, białka ubić na pianę (pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru). Żółtka wymieszać z kalafiorem, posiekaną nacią. Nadzienie: 25-30 dag usmażonej...

Więcej »
http://www.deskaelewacyjna.net.pl 751#ciasto cytrynowiec bez pieczenia , #propozycja na kolację , #tort makowy kwestia smaku , #zupa z boczniaka , #gruszki w occie bez pasteryzacji , #danie z polędwicą wieprzową , #fit śniadanie na słodko , #kwestia smaku bakłażan , #marynaty do mięsa na grilla , #kwestia smaku burgery ,