kurki kwestia smaku

Krótka historia pizza

Pizza to najbardziej znany włoski produkt eksportowy. Pierwsze pizze wypiekano już w XVIII i XIX wieku, sprzedawali je na ulicy młodzi Włosi głośno zachwalający placki. Kupujący mieli do wyboru pizze z różnymi dodatkami, i mogli je zjeść od razu na ulicy lub zabrać do domu. Z biegiem czasu  piekarze zaoferowali swoim klientom miejsca do siedzenia. Tak właśnie powstały pizzerie, czyli lokale w których znajdowało się pomieszczenie ze stołami i krzesłami, a głównym wyposażeniem były wielkie piece z marmurowymi blata...

Więcej »

Salatka turecka z ryby

Sałatka turecka z ryby . Ziemniaki ugotować, pokrajać w wąskie paski, umyte jabłka drobno posiekać skrapiając sokiem z cytryny. Ugotowaną, oczyszczoną z ości rybę pokrajać w kostkę. Umyte rodzynki przebrać, migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać i pokrajać w piórka, orzechy drobno posiekać. Majonez wymieszać z winem i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku solą i cukrem. Przygotowane składniki wymieszać z sosem. Wyłożyć na półmisek, udekorować. Podawać z pieczywem. Sałatka z ryby z fasolą Umyte jabłko...

Więcej »

Deser jogurtowy z biszkoptami

Składniki:

  • 2 duże gruszki
  • 2 łyżki grenadiny
  • szklanka wody
  • 2 szklanki cukru
  • 3 ziarna kardamonu
  • 120 g biszkoptów
  • 500 g naturalnego gęstego jogurtu
Gruszki umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. Usuń pestki i pokrój owoce na cienkie plasterki. W garnuszku wymieszaj grenadinę, wodę, cukier i rozgniecione ziarna kardamonu. Włóż do płynu plasterki gruszek i gotuj na małym ogniu 10 minut, aż będą miękkie. Wyjmij je z syropu, płyn zredukuj, a gdy zmn...

Więcej »

Zobacz też:

pizza bez drożdży kwestia smaku spondylus szczecin pizza po byku sałatka gyros kwestia smaku pizza u rudika ryba w papilotach pizza na wypasie ursus w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz czubryca czerwona zastosowanie śledzie po japońsku sorbinian potasu rakotwórczy sok jelitowy zupa wielowarzywna pizza z nowolipek topielce ciasto ryba z rodziny dorszowatych pizza od łysego kraków pizza kwestia smaku pizza na nowolipkach kantor grzechotki jaja na obiad pizza u dziada pizza po zbóju

PRZYSPIESZONE ROZPALANIE PIECA KRĘGOWEGO

Składniki na 5 porcji:

  • 1,5 kg karkówki bez kości
  • włoszczyzna
  • główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • masło klarowane
  • przyprawy: słodka papryka, kminek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • cukier
  • 500 g polenty
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 100 g tartego parmezanu
  • marynowana czerwona kapusta
Karkówkę myjemy, suszymy, polewamy oliwą i posypujemy drobno posiekanym czosnkiem, przyprawami oraz cukrem. Włoszczyznę obi...

Więcej »
http://www.nabudowie.net.pl 751#ciasto cytrynowiec bez pieczenia , #propozycja na kolację , #tort makowy kwestia smaku , #zupa z boczniaka , #gruszki w occie bez pasteryzacji , #danie z polędwicą wieprzową , #fit śniadanie na słodko , #kwestia smaku bakłażan , #marynaty do mięsa na grilla , #kwestia smaku burgery ,