potrawa wegańska

Salatka z ryby z pora

Sałatka z ryby z pora. 40 dag ugotowanej ryby morskiej lub słodko wodnej, 3/4 szklanki majonezu, sól, cukier, cytryna, 2 kwaśne jabłka, 50 dag porów, pieprz, kilka grzybów marynowanych Z ryby wyjąć ości, mięso drobno pokrajać. Pory oczyścić, umyć bardzo dokładnie, osączyć i pokrajać w piórka. Umyte jabłka zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych otworach, skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z przygotowaną rybą. Do majonezu wcisnąć sok z cytryny, dodać drobno posiekane grzybki, doprawić do smaku cukrem i pieprzem, wymieszać z sałatką. Wyłożyć na ...

Więcej »

Kotlety jajeczne

Składniki na 4 porcje: 9 jajek 1 cebula bułka tarta masło świeże zioła: koperek, natka pietruszki, szczypiorek olej przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz   7 jajek ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i podsmaż na złoty kolor. Wystudź. W misce połącz cebulę z jajkami. Dodaj 3 łyżki posiekanych ziół, wsyp 4 łyżki bułki tartej, wbij pozostałe surowe jajka. Masę przypraw do smaku. Z masy uformuj 4 kotlety i obtocz je w b...

Więcej »

STRAWNOŚĆ I PRZYSWAJALNOŚĆ POKARMU

Długie przerwy między posiłkami obniżają przyswajalność pokarmu. Tłuszcze o niskim punkcie topliwości są łatwiej strawne i lepiej przyswajalne niż te, które topią się w wyższej temperaturze. Gotowane mleko wytwarza drobniejsze, kłaczki niż mleko surowe, podobnie strawniejsze jest mleko pełne od zbieranego, 100 g wołowiny pozostaje w żołądku 2,5-3,5 godz. , mięso baranie pozostaje dłużej, naj dłużej - wieprzowina. Jaja na twardo pozostają w żołądku dłużej niż gotowane na miękko, ale wydzielanie soku żołądkowego jest podobne. Jajecznica opuszcza żołądek ...

Więcej »

Zobacz też:

pizza bez drożdży kwestia smaku spondylus szczecin pizza po byku sałatka gyros kwestia smaku pizza u rudika ryba w papilotach pizza na wypasie ursus w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz czubryca czerwona zastosowanie śledzie po japońsku sorbinian potasu rakotwórczy sok jelitowy zupa wielowarzywna pizza z nowolipek topielce ciasto ryba z rodziny dorszowatych pizza od łysego kraków pizza kwestia smaku pizza na nowolipkach kantor grzechotki jaja na obiad pizza u dziada pizza po zbóju

Mitogenna odpowiedź psich komórek nabłonka podstawnego w hodowli krótkoterminowej na transformujący czynnik wzrostu alfa i insulinopodobny czynnik wzrostu I.

Jeszcze przed Lavoisierem wykazał John Mayow, że jeśli w zamkniętej przestrzeni umieścić świecę palącą się i zwierzę razem, to prędzej zginie zwierzę i zgaśnie świeca, niż gdy będą umieszczone oddzielnie. Badacz ten pisał: Powietrze traci swą siłę elastyczną zarówno podczas oddychania zwierząt, jak i wskutek palenia. Trzeba wierzyć, że zwierzęta, tak jak i ogień, zabierają, powietrzu te same cząsteczki. Lavoisier i Laplace posunęli swe doświadczenia dalej: umieścili oni świnką morską w zamkniętej komorze i mierzyli przez 10 godzin, ilość wydalonego C02 r...

Więcej »
http://www.rehabilitacja-mlynarska.pl 751#propozycja na kolację , #tort makowy kwestia smaku , #zupa z boczniaka , #gruszki w occie bez pasteryzacji , #danie z polędwicą wieprzową , #fit śniadanie na słodko , #kwestia smaku bakłażan , #marynaty do mięsa na grilla , #kwestia smaku burgery , #pomysl na kurczak z mozzarellą ,