Wielkie znaczenie w wydzielaniu soku żołądkowego należy przypisać pierwszym porcjom soku pojawiającym się pod wpływem widoku i zapachu pokarmów, a zwłaszcza podczas samego aktu jedzenia.
W wykładzie piątym (Wykł.
o czynności głównych gruczołów trawiennych) Pawłow pisał: .
.
ważne znaczenie należy przypisać aktowi przechodzenia pokarmu przez jamę ustną i gardło, czyli silnemu pragnieniu jedzenia .
.
.
Bez tego silnego pragnienia jadła, bez apetytu, wiele pokarmów, które dostały się do żołądka, pozostaje tam długo, n...
Jeszcze przed Lavoisierem wykazał John Mayow, że jeśli w zamkniętej przestrzeni umieścić świecę palącą się i zwierzę razem, to prędzej zginie zwierzę i zgaśnie świeca, niż gdy będą umieszczone oddzielnie.
Badacz ten pisał: Powietrze traci swą siłę elastyczną zarówno podczas oddychania zwierząt, jak i wskutek palenia.
Trzeba wierzyć, że zwierzęta, tak jak i ogień, zabierają, powietrzu te same cząsteczki.
Lavoisier i Laplace posunęli swe doświadczenia dalej: umieścili oni świnką morską w zamkniętej komorze i mierzyli...
Sałatka z ryby z pora. 40 dag ugotowanej ryby morskiej lub słodko wodnej, 3/4 szklanki majonezu, sól, cukier, cytryna, 2 kwaśne jabłka, 50 dag porów, pieprz, kilka grzybów marynowanych Z ryby wyjąć ości, mięso drobno pokrajać. Pory oczyścić, umyć bardzo dokładnie, osączyć i pokrajać w piórka. Umyte jabłka zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych otworach, skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z przygotowaną rybą. Do majonezu wcisnąć sok z cytryny, dodać drobno posiekane grzybki, doprawić do smaku cukrem i piepr...