Kefir . Podobnie, jak zsiadłe mleko, można przyrządzać kefir. Kefir otrzymuje się z mleka gotowanego, które po ostudzeniu łączy się z tabletkami kefirowymi, kupionymi w sklepie nabiałowym lub aptece. Szczegółowy przepis stosowania jest dołączony do tabletek. Kefir przyrządza się w małych porcjowych butelkach. Proces fermentacji trwa 24 go...
Ilość tej energii stanowi o tak zwanej podstawowej przemianie materii - termin wprowadzony przez Plummera i Boothby.
Podstawowa przemiana materii mierzy się ilością energii potrzebnej do utrzymania życia organizmu znajdującego się w zupełnym spoczynku i na czczo od 12 do 14 godzin w temperaturze 15-160.
Stwierdzono, że organizm potrzebuje 1,054 kal na 1 ...
O wartości użytkowej śledzi decyduje przede wszystkim zawartość tłuszczu i umięśnienie tuszek. Pod tym względem można wyodrębnić śledzie zwykłe, słabo umięśnione, chude, o zawartości tłuszczu poniżej 12%, oraz śledzie tłuste, a w tym tzw. uliki - drobne, umięśnione, o zawartości tłuszczu 12-24% i śledzie pełne, również drobne, umięśni...