danie z fasoli

Krem z papryki

Składniki na 8 porcji: ok. 1 kg czerwonej papryki 1 cebula masło 1,5 l wywaru mięsnego świeże zioła: majeranek, tymianek, oregano pół szklanki śmietany 22% mąka przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka 4 pszenne tosty   Paprykę umyj i przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałki. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, przesmaż. Dodaj paprykę, chwilę smaż razem. Zalej wywarem, gotuj do miękkości. Garnej zdejmij z kuchenki i zmiksuj zupę. Następnie krem doprowadź...

Więcej »

Sledzie zawijane z jablkami

Śledzie zawijane z jabłkami . Śledzie wypłukać i namoczyć w mleku lub w serwatce na 10-12 godz. następnie opłukać, sprawić, zdjąć skórę, odciąć głowę i ogon. Powtórnie opłukać, a następnie przekrajać wzdłuż, oddzielić filety wybierając ości. Obraną i opłukaną cebulę i jabłka drobno posiekać, wymieszać z gorczycą. Przygotowane nadzienie układać na połówkach śledzi, zwijać je w ścisłe rulony, spiąć każdy patyczkiem i ułożyć w słoju. Ocet zagotować w liśćmi laurowymi i pieprzem, ostudzić, wymieszać z oliwą. Zalać śledzie. Można tak...

Więcej »

O wartosci uzytkowej sledzi decyduje przede wszystkim zawartosc tluszczu i umiesnienie tuszek

O wartości użytkowej śledzi decyduje przede wszystkim zawartość tłuszczu i umięśnienie tuszek. Pod tym względem można wyodrębnić śledzie zwykłe, słabo umięśnione, chude, o zawartości tłuszczu poniżej 12%, oraz śledzie tłuste, a w tym tzw. uliki - drobne, umięśnione, o zawartości tłuszczu 12-24% i śledzie pełne, również drobne, umięśnione, o dobrze rozwiniętej ikrze, mleczu i o zawartości 20% tłuszczu. Śledzie dobrej, jakości cechuje czysta łuska, nieuszkodzona skóra, naturalne zabarwienie, ścisła elastyczna konsystencja mięsa, jasna barwa, mięso mocno zwią...

Więcej »

Zobacz też:

pizza bez drożdży kwestia smaku spondylus szczecin pizza po byku sałatka gyros kwestia smaku pizza u rudika ryba w papilotach pizza na wypasie ursus w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz czubryca czerwona zastosowanie śledzie po japońsku sorbinian potasu rakotwórczy sok jelitowy zupa wielowarzywna pizza z nowolipek topielce ciasto ryba z rodziny dorszowatych pizza od łysego kraków pizza kwestia smaku pizza na nowolipkach kantor grzechotki jaja na obiad pizza u dziada pizza po zbóju

Zdarzenia niepożądanych leków w opiece ambulatoryjnej ad 6

Napój z mleka i truskawek I . 1,5 szklanki mleka, 75 dkg truskawek, 1 szklanka słodkiej śmietanki, cukier puder do smaku. Mleko zagotować, ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Umyte i oczyszczone truskawki rozgnieść, przetrzeć przez gęste Sito. Przecier z truskawek wymieszać z zimnym mlekiem i ubitą śmietanką. Przyrządzać bezpośrednio przed podaniem. Podawać napój mocno oziębiony lub z dodatkiem lodu konsumpcyjnego. Napój z mleka i truskawek II 2,5 szklanki słodkiego mleka, 75 dkg truskawek, 4 łyżki cukru Mleko zagotować z cukrem, oziębić. Truskawki umyć...

Więcej »
http://www.pracedekarskie.com.pl 751#propozycja na kolację , #tort makowy kwestia smaku , #zupa z boczniaka , #gruszki w occie bez pasteryzacji , #danie z polędwicą wieprzową , #fit śniadanie na słodko , #kwestia smaku bakłażan , #marynaty do mięsa na grilla , #kwestia smaku burgery , #pomysl na kurczak z mozzarellą ,