Składniki na 6 porcji:
1/4 główki kapusty
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 marchewki
4 ziemniaki
oliwa
1,2 l bulionu drobiowego
masło
przyprawy: liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i kolorowego pieprzu, sól, pierz czarny mielony, majeranek
pół pęczka koperku
Kapustę umyj i drobno poszatkuj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Cebulę obierz i poszatkuj. Umytą marchew potnij w ukośne plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
W dużym rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć ...
Kapusta nadziewana rybą . Luźną główkę kapusty opłukać, lekko rozchylić liście i obgotować we wrzącej osolonej wodzie, odcedzić. Pieczarki oczyścić, dokładnie umyć, pokrajać i udusić w rondlu z drobno posiekaną cebulą, z dodatkiem tłuszczu. Usmażoną rybę posiekać lub zemleć w maszynce, wymieszać z uduszonymi pieczarkami, jajem, nacią pietruszki i tartą bułką, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pomiędzy liście wystudzonej kapusty, poczynając od środka, nakładać nadzienie. Napełnioną główkę obwiązać sznurkiem...
Napój z jogurtu z grzybami . 2 szklanki jogurtu, 2 szklanki wywaru z prawdziwych grzybów, 2 łyżki drobno siekanej zielonej pietruszki, sól i pieprz do smaku Wymieszać trzepaczką jogurt, dolewając powoli oziębiony wywar z grzybów. Gotowy napój wzbogacić dodatkiem siekanej zieleniny i doprawić solą do smaku. Napój z jogurtu z grzybami można podawać zamiast zupy w filiżankach. Szwajcarski napój z jogurtu. 3 szklanki jogurtu, 1 szklanka chudego rosołu wołowego, 5 dkg orzechów włoskich, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki lub rzeżuch...