Kapusta nadziewana rybą . Luźną główkę kapusty opłukać, lekko rozchylić liście i obgotować we wrzącej osolonej wodzie, odcedzić. Pieczarki oczyścić, dokładnie umyć, pokrajać i udusić w rondlu z drobno posiekaną cebulą, z dodatkiem tłuszczu. Usmażoną rybę posiekać lub zemleć w maszynce, wymieszać z uduszonymi pieczarkami, jajem, nacią pietruszki i tartą bułką, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pomiędzy liście wystudzonej kapusty, poczynając od środka, nakładać nadzienie. Napełnioną główkę obwiązać sznurkiem, a następnie ugotować na parze w r...
Śledzie . Wskazówki ogólne - śledzie - ze względu na wysokie wartości odżywcze i smakowe, różnorodne możliwości zastosowania, a także stosunkowo niską cenę - są bardzo popularne w naszej kuchni. Najbardziej znane i najczęściej spożywane są śledzie solone. Utrwalanie śledzi przez zasolenie polega na odwodnieniu ryb, a tym samym na zahamowaniu rozwoju bakterii. Do solenia przeznacza się śledzie dobrej, jakości, świeże, czyste i zawierające odpowiednią ilość tłuszczu, z tuszek chudych otrzymuje się produkt o mniejszej wartości. Po zasoleniu zachodzą w mięsie r...
Napój ze zsiadłego mleka z sokiem warzywnym II . 2 szklanki zsiadłego mleka, 1 szklanka soku pomidorowego z puszki, 1 szklanka soku z marchwi, sól Rozbite trzepaczką zsiadłe mleko połączyć stale ubijając z sokami warzywnymi, dolewając je powoli. Napój doprawić do smaku solą. Wszystkie składniki napoju powinny być mocno oziębione. Najszybciej przyrządza się napój w mikserze. Napój ze zsiadłego mleka z pomidorami i jabłkami 2 szklanki zsiadłego mleka, 1 szklanka soku pomidorowego, 1 szklanka przecieru jabłkowego, sól Można użyć przecier jabłkowy, przyrządzony z r...