Najwięcej używaną metodą oznaczenia rezerwy alkalicznej jest metoda van Slykea.
Głównym typem kwasicy niegazowej jest ketosis.
Jest ona wynikiem gromadzenia się kwasu aceto-octowego i beta-oksymasłowego w płynach i tkankach ustroju.
Występuje ona w cukrzycy, podczas głodu i w innych warunkach, które powodują nienormalne zużytkowanie węglowodanów, zwłaszcza dzieci są podatne na tę postać kwasicy.
Ketosis obserwuje się też podczas uśpienia i po nim, także po długotrwałych wymiotach, w płonicy (Węgierko), w czasie pierwszego okresu diety Jarockiego (Roguski), w czasie ciąży, w prawidłowej ciąży, zwłasz...
Śledzie w oleju . 3 śledzie, 2 duże cebule, kwaśne jabłko, 2/3 szklanki oleju, 1/3 łyżeczki cukru Śledzie dobrze wymoczyć, zdjąć skórę, usunąć wnętrzności. Oddzielić filety od ości, pokrajać je na 2-centymetrowe kawałki. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. śledzie, 5 dag cebuli, 10 dag porów, pół szklanki oliwy, pół cytryny, 2/3 szklanki białego wytrawnego wina, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, imbir, łyżeczka cukru 2-3 śledzie, kilka korniszonów rydzów marynowanych lub kwaszonych, łyżka kaparów, jabłko, 3 cebule, 2 łyżeczki masła, pół pęczka szczypiorku, jajo, kilka pikli, 2...
Składniki na 5 porcji:
cebula
3 ząbki czosnku
masło
1,5 l wywaru mięsnego
2 marchewki
5 dag parmezanu
przyprawy: sól, pieprz
2 pomidory
świeża bazylia
pół opakowania tortellini z szynką (mogą być też z suszonymi pomidorami lub ricottą)
Obraną cebulę drobno poszatkuj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę z czosnkiem, zeszklij. Przesmażoną cebulę z czosnkiem zalej wywarem i doprowadź do wrzenia.
Marchew obierz, umyj i pokrój w plasterki. Włóż do wywaru i gotuj ok. 25 minut.
Parmezan zetrzyj ...