chleb w garnku

Przysmak gospodarski

Składniki na 4 porcje: 40 dag ugotowanych ziemniaków cebula 10 dag wędzonego boczku 8 rzodkiewek koperek 2 ząbki czosnku majonez i jogurt cytryna przyprawy: sól, pieprz   Ziemniaki pokrój na kawałki. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Koperek opłucz i posiekaj. Cebulę obierz, drobno pokrój, przełóż na sitko, przelej wrzątkiem i osącz. Sos do sałatki: 4 łyżki majonezu wymieszaj z 4 łyżkami jogurtu oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku przyprawami i łyżką soku z cytryny. W salaterce wymieszaj ziemniaki z rzodkiewkami, koperkiem i...

Więcej »

Woda i białko jaj mają jedynie słaby, wpływ pobudzający, sucha skrobia nie powoduje wydzielania

Woda i białko jaj mają jedynie słaby, wpływ pobudzający, sucha skrobia nie powoduje wydzielania. Doświadczenia Pawłowa wykazały, że silne działanie pobudzające mają wyciągi z mięsa. Produkty tkanki mięsnej, powstające wskutek trawienia pod wpływem soku psychicznego, silnie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Szczególnie silne działanie sokopędne ma rosół mięsny soki owocowe, jarzynowe. W r. 1917 w pracowni Pawłowa Leporski wykazał, że rozpuszczalne w wodzie składniki owoców i, jarzyn działaj ą silnie sokopędnie na gruczoły żołądkowe. ,,Świadczyłoby to o samoistnym trawiennym znaczeniu n...

Więcej »

Sledzie w smietanie I

Śledzie w śmietanie I . Śledzie dobrze wymoczyć, obrać ze skóry i oczyścić. Cebulę obrać, opłukać i pokrajać w plastry. Umyte jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Śmietanę wymieszać z utartymi jabłkami, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Śledzie przekrajać wzdłuż kręgosłupa i oddzielić filety od ości, ułożyć je na półmisku, posypać cebulą i zalać śmietaną. Można udekorować nacią pietruszki. Śledzie w śmietanie II Opłukane śledzie wymoczyć 10 godz. w wodzie, następnie 2-4 godz. w mleku, sprawić, zdjąć skórę, skrajać filety, podziel...

Więcej »

Zobacz też:

pizza bez drożdży kwestia smaku spondylus szczecin pizza po byku sałatka gyros kwestia smaku pizza u rudika ryba w papilotach pizza na wypasie ursus w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz czubryca czerwona zastosowanie śledzie po japońsku sorbinian potasu rakotwórczy sok jelitowy zupa wielowarzywna pizza z nowolipek topielce ciasto ryba z rodziny dorszowatych pizza od łysego kraków pizza kwestia smaku pizza na nowolipkach kantor grzechotki jaja na obiad pizza u dziada pizza po zbóju

Wlasciwosc ciala, polegajaca na stawianiu oporu przeciwko dzialaniu sil powodujacych jego odksztalcenie

Składniki na 6 porcji: 2 marchewki 2 pietruszki 2 cebule przyprawy: 2 listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa 40 dag wędzonego łososia 1 cytryna koperek cukier   Marchew i pietruszki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i poszatkuj. Warzywa włóż do garnka i zalek 1,5 l wody. Do warzyw dodaj listki laurowe, pieprz i ziele angielskie oraz szczyptę soli. Garnek przykryj i doprowadź wywar do wrzenia. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Wędzonego łososia pokrój w paski i wrzuć do garnka z buli...

Więcej »
http://www.mojabudowa.org.pl 751#tort makowy kwestia smaku , #zupa z boczniaka , #gruszki w occie bez pasteryzacji , #danie z polędwicą wieprzową , #fit śniadanie na słodko , #kwestia smaku bakłażan , #marynaty do mięsa na grilla , #kwestia smaku burgery , #pomysl na kurczak z mozzarellą , #jak zrobić polędwicę wieprzową ,