łosoś świeży

Sledzie zawijane w mleczku

Śledzie zawijane w mleczku . Śledzie umyć, wymoczyć w wodzie przez 10 godz., a następnie w serwatce - 2-4 godz. Opłukać, wypatroszyć oddzielając mlecz, zdjąć skórę, skrajać filety, wybrać ości. Połówki śledzi zwijać w ruloniki, każdy spiąć ścisło patyczkiem. Ułożyć w słoju. Mlecz oczyścić z błon i dokładnie umyć. Żółtko przetrzeć przez sito. Utrzeć mlecz z żółtkami i musztardą, dodając stopniowo oliwę i sok z cytryny. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę i jabłka, wymieszać. Doprawić cukrem i pieprzem do smaku. Przygotowanym sosem zalać zwinięte śledz...

Więcej »

W rozwoju naszych wiadomości nad zaczynami wielkie zasługi położyli uczeni rosyjscy

W rozwoju naszych wiadomości nad zaczynami wielkie zasługi położyli uczeni rosyjscy, W roku 1814 Kirchhoff opisał rozkład skrobi pod wpływem wyciągu ze słodu. Biochemik Engelhardt wykazał, że kurczliwy składnik mięśnia miozyna ma właściwości enzymatyczne (adenozynotrójfosfataza). W roku 1939 Bmustein i Kritzman opisali zjawisko transaminacji. Myśl o związku witamin z zaczynami wypowiedział po raz pierwszy w latach dziewięćdziesiątych Paszutin. Rozpatrując mechanizm działania środków przeciwgnilcowych uczony ten pisał: mimo woli zjawia się nawet myśl o zaczynowym (chemicznym) działani...

Więcej »

Zapiekanka z ryby i ryzu

Zapiekanka z ryby i ryżu . Sprawionego karpia umyć, odkrajać głowę i płetwy, skrajać filety, usunąć ości, pokrajać W kawałki, oprószyć mąką, zrumienić na połowie przewidzianego proporcją tłuszczu. Ryż przebrać, opłukać, ugotować na sypko. Grzyby przebrać, umyć dokładnie, osączyć, pokrajać obraną cebulę opłukać, pokrajać w drobną kostkę, poddusić na pozostałym tłuszczu, dodać grzyby, udusić, wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem. U gotowany ryż wymieszać z grzybami i połowę wyłożyć do rondla ze szkła jenajskiego lub wysmarowanej tłuszczem kami...

Więcej »

Zobacz też:

pizza bez drożdży kwestia smaku spondylus szczecin pizza po byku sałatka gyros kwestia smaku pizza u rudika ryba w papilotach pizza na wypasie ursus w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz czubryca czerwona zastosowanie śledzie po japońsku sorbinian potasu rakotwórczy sok jelitowy zupa wielowarzywna pizza z nowolipek topielce ciasto ryba z rodziny dorszowatych pizza od łysego kraków pizza kwestia smaku pizza na nowolipkach kantor grzechotki jaja na obiad pizza u dziada pizza po zbóju

Silnik typu ORBIT

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 110 g masła
  • 4 żółtka
  • sól
  • 250 ml mleka
  • 300 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 cytryny
  • 2 białka
Mąkę przesiewamy do miski, dodajmy masło w kawałkach, 50 g cukru, 1 żółtko oraz sól. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i wstawiamy do odówki na godzinę. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy wykładamy nim formę do tarty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. i pieczemy 15 minut, aż ciasto będzie jasnobrązowe. Odstawiamy do wystygni...

Więcej »
http://www.oritrendy.pl 751#tort makowy kwestia smaku , #zupa z boczniaka , #gruszki w occie bez pasteryzacji , #danie z polędwicą wieprzową , #fit śniadanie na słodko , #kwestia smaku bakłażan , #marynaty do mięsa na grilla , #kwestia smaku burgery , #pomysl na kurczak z mozzarellą , #jak zrobić polędwicę wieprzową ,