pattaj

PRZEMIANA WĘGLOWODANÓW

Claude Bernard stwierdził, że krew pochodząca z żył wątrobowych jest bogatsza w glukozę niż krew żyły wrotnej, a w następnych swych pracach ustalił, że źródłem tej glukozy jest glikogen wątrobowy. Rozłożone wielocukrowce - postaci jednocukrowców: glukozy, fruktozy, galaktozy po wchłonięciu w jelitach przekształcają się w wątrobie w glikogen zapasowy wielocukier ustroju zwierzęcego. Przeciętnie mamy około 200 g glikogenu: z tego około 100 g w wątrobie i tyleż w mięśniach. Glikogen w wątrobie może jeszcze powstawać z kwasu mlekowego, z glicerolu i niektórych aminokwasów. ...

Więcej »

Tarta pokrzywowa

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g mąki pszennej
  • mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól, pieprz
  • masło
  • 6 jajek
  • 100 g pokrzywy
  • 1 cytryna
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 120 g startego parmezanu
  • 250 g kwaśnej śmietany
W misce mieszamy mąkę pszenną, 50 g mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki soli, wodę, 200 g zimnego masła pokrojonego na kawałki oraz jajko i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pokrzywy myjemy, suszymy, od...

Więcej »

Bigos rybny

Bigos rybny . Filety skrajane z oczyszczonej i sprawionej ryby pokrajać w kostkę i zrumienić na stopionej słoninie. Słodką kapustę oczyścić z nadpsutych liści, umyć, drobno poszatkować, wymieszać z kapustą kwaszoną, dodać słoninę pozostałą od smażenia ryby i dusić na wolnym ogniu. Boczek oczyścić, pokrajać w kostkę, stopić, dodać obraną, opłukaną i drobno posiekaną cebulę, lekko zrumienić mieszając. Dodać do kapusty, udusić do miękkości, pod koniec dodać usmażoną rybę. Poddusić jeszcze chwilę, doprawić do smaku sproszkowaną papryką, solą i pieprzem, ewe...

Więcej »

Zobacz też:

pizza bez drożdży kwestia smaku spondylus szczecin pizza po byku sałatka gyros kwestia smaku pizza u rudika ryba w papilotach pizza na wypasie ursus w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz czubryca czerwona zastosowanie śledzie po japońsku sorbinian potasu rakotwórczy sok jelitowy zupa wielowarzywna pizza z nowolipek topielce ciasto ryba z rodziny dorszowatych pizza od łysego kraków pizza kwestia smaku pizza na nowolipkach kantor grzechotki jaja na obiad pizza u dziada pizza po zbóju

Czysty butadien otrzymywano z kolei przez rektyfikacje

Powierzchnię jelit znacznie zwiększają specjalne twory, zwane kosmkami, są to występy błony śluzowej. Każdy kosmek zawiera naczynia krwionośne włosowate, przewód chłonny, mięśnie gładkie i splot nerwowy. Na 1 mm- powierzchni jelit cienkich przypada 20-40 kosmków, ogólna ich liczba wynosi około 5000000. Kosmki wykonują ruchy regulowane przez podśluzówkowo leżący splot Meissnera. Niektóre związki, jak alanina, histamina, sól kuchenna, żółć, pieprz, papryka oraz mikroorganizmy, jak drożdże, pobudzają ruch kosmków. Ruch ten pobudza też związek hormonalny, zwany wilikininą. ...

Więcej »
http://www.pan-okulista.edu.pl 751#tort makowy kwestia smaku , #zupa z boczniaka , #gruszki w occie bez pasteryzacji , #danie z polędwicą wieprzową , #fit śniadanie na słodko , #kwestia smaku bakłażan , #marynaty do mięsa na grilla , #kwestia smaku burgery , #pomysl na kurczak z mozzarellą , #jak zrobić polędwicę wieprzową ,