kwestia smaku szakszuka

W rozwoju naszych wiadomości nad zaczynami wielkie zasługi położyli uczeni rosyjscy

W rozwoju naszych wiadomości nad zaczynami wielkie zasługi położyli uczeni rosyjscy, W roku 1814 Kirchhoff opisał rozkład skrobi pod wpływem wyciągu ze słodu. Biochemik Engelhardt wykazał, że kurczliwy składnik mięśnia miozyna ma właściwości enzymatyczne (adenozynotrójfosfataza). W roku 1939 Bmustein i Kritzman opisali zjawisko transaminacji. Myśl o związku witamin z zaczynami wypowiedział po raz pierwszy w latach dziewięćdziesiątych Paszutin. Rozpatrując mechanizm działania środków przeciwgnilcowych uczony ten pisał: mimo woli zjawia się nawet myśl o zaczynowym (chemicznym) dzia...

Więcej »

Erazer na podstawie licznych doświadczeń doszedł do wniosku

Erazer na podstawie licznych doświadczeń doszedł do wniosku, że trawienie tłuszczów w jelicie cienkim jest niezupełne, że tłuszcz obojętny zostaje wchłonięty w postaci małych zemulgowanych cząsteczek. Badacz ten twierdzi, że tłuszcz jest wchłaniany dwiema drogami, a mianowicie przez naczynie chłonne oraz wprost do krwi. 3. Wchłanianie w jelicie grubym. Ze światła jelita grubego jest łatwo wchłaniana woda. Jedną z głównych czynności jelita grubego jest odwadnianie zawartości jelitowej i nadanie jej zwykłej konsystencji kału. Sól kuchenna jest tu również wchłaniana, glukoza re...

Więcej »

Sledzie zawijane z kapusta

Śledzie zawijane z kapustą . Umyte i wymoczone śledzie opłukać, sprawić, zdjąć skórę, odciąć głowę i ogon. Skrajać filety, usunąć ości. Obraną cebulę opłukać i drobno posiekać razem z kapustą, wymieszać z łyżką oliwy, doprawić do smaku cukrem i pieprzem. Przygotowaną kapustę nakładać równomiernie na połówki śledzi. Zwijać w ruloniki. Każdy spiąć ścisło patyczkiem. Ułożyć jeden obok drugiego w słoju i zalać oliwą. Podawać następnego dnia z pieczywem i sałatką. W chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce można przechowywać śledzie przez kilka dni. [patr...

Więcej »

Zobacz też:

pizza bez drożdży kwestia smaku spondylus szczecin pizza po byku sałatka gyros kwestia smaku pizza u rudika ryba w papilotach pizza na wypasie ursus w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz czubryca czerwona zastosowanie śledzie po japońsku sorbinian potasu rakotwórczy sok jelitowy zupa wielowarzywna pizza z nowolipek topielce ciasto ryba z rodziny dorszowatych pizza od łysego kraków pizza kwestia smaku pizza na nowolipkach kantor grzechotki jaja na obiad pizza u dziada pizza po zbóju

Nagrzewnica wtórna

Śledzie z jajami . 3-4 śledzie, 3 cebule, 2 łyżki kaparów, 2 łyżki musztardy, pół szklanki oliwy lub oleju, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 2 jabłka, pół szklanki wina białego, 3 cytryny 4 śledzie, 50 dag jabłek, łyżka masła, 2 cebule, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy lub oleju Przygotowane filety śledziowe opłukać, osączyć, pokrajać na 4-5 równych kawałków. Z jaj ugotowanych na twardo wyjąć żółtka a białka drobno posiekać, Żółtka przetrzeć przez sito i wymieszać z musztardą i oliwą. Do powstałego sosu dodać drobno posiekaną cebulę, połowę...

Więcej »
http://www.techmed.net.pl 751#zupa z boczniaka , #gruszki w occie bez pasteryzacji , #danie z polędwicą wieprzową , #fit śniadanie na słodko , #kwestia smaku bakłażan , #marynaty do mięsa na grilla , #kwestia smaku burgery , #pomysl na kurczak z mozzarellą , #jak zrobić polędwicę wieprzową , #ogórki kiszone do słoika ,