Składniki na 4 porcje:
2 cebule
40 dag mięsa mielonego drobiowego lub wołowego
jajko
bułka tartka
olej
opakowanie makaronu wstążki
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów bez skórki
przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie
świeża bazylia
Obierz 1 cebulę, drobno posiekaj i wsyp do miski z mięs...
Śledzie w śmietanie I . Śledzie dobrze wymoczyć, obrać ze skóry i oczyścić. Cebulę obrać, opłukać i pokrajać w plastry. Umyte jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Śmietanę wymieszać z utartymi jabłkami, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Śledzie przekrajać wzdłuż kręgosłu...
Napój z mleka i truskawek I . 1,5 szklanki mleka, 75 dkg truskawek, 1 szklanka słodkiej śmietanki, cukier puder do smaku. Mleko zagotować, ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Umyte i oczyszczone truskawki rozgnieść, przetrzeć przez gęste Sito. Przecier z truskawek wymieszać z zimnym mlekiem i ubitą śmietanką. Przyrząd...