marynata do udka kurczaka

Ilość tej energii stanowi o tak zwanej podstawowej przemianie materii

Ilość tej energii stanowi o tak zwanej podstawowej przemianie materii - termin wprowadzony przez Plummera i Boothby. Podstawowa przemiana materii mierzy się ilością energii potrzebnej do utrzymania życia organizmu znajdującego się w zupełnym spoczynku i na czczo od 12 do 14 godzin w temperaturze 15-160. Stwierdzono, że organizm potrzebuje 1,054 kal na 1 kg i godzinę, dla człowieka wagi 70 kg potrzeba na dobę 1770 kal. Można też przyjąć, że podstawowa przemiana materii wynosi przeciętnie u dorosłego człowieka 1 -dużą kalorię na ...

Więcej »

Woda i białko jaj mają jedynie słaby, wpływ pobudzający, sucha skrobia nie powoduje wydzielania

Woda i białko jaj mają jedynie słaby, wpływ pobudzający, sucha skrobia nie powoduje wydzielania. Doświadczenia Pawłowa wykazały, że silne działanie pobudzające mają wyciągi z mięsa. Produkty tkanki mięsnej, powstające wskutek trawienia pod wpływem soku psychicznego, silnie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Szczególnie silne działanie sokopędne ma rosół mięsny soki owocowe, jarzynowe. W r. 1917 w pracowni Pawłowa Leporski wykazał, że rozpuszczalne w wodzie składniki owoców i, jarzyn działaj ą silnie sokopędnie...

Więcej »

Budyn z ryby i kalafiora

Budyń z ryby i kalafiora. 25 dag ugotowanej ryby, 1 kalafior 4 jaja, 5 dag masła, 3/4 szklanki tartej bułki, pół pęczka naci pietruszki lub kopru, cukier, sól, pieprz Ugotowaną rybę pokrajać w niewielkie kawałki, oczyszczony kalafior umyć, podzielić na różyczki, głąb pokrajać w kostkę, ugotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Na wpół miękki kalafior odcedzić, wymieszać z przygotowaną rybą. Żółtka utrzeć z masłem na puszystą masę, białka ubić na pianę (pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru). Żółtk...

Więcej »

Zobacz też:

pizza bez drożdży kwestia smaku spondylus szczecin pizza po byku sałatka gyros kwestia smaku pizza u rudika ryba w papilotach pizza na wypasie ursus w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz czubryca czerwona zastosowanie śledzie po japońsku sorbinian potasu rakotwórczy sok jelitowy zupa wielowarzywna pizza z nowolipek topielce ciasto ryba z rodziny dorszowatych pizza od łysego kraków pizza kwestia smaku pizza na nowolipkach kantor grzechotki jaja na obiad pizza u dziada pizza po zbóju

Healthcare.gov 3.0 - Behavioral Economics and Insurance Exchanges cd

Naleśniki z rybą . Z ugotowanej lub usmażonej ryby wybrać ości, mięso drobno posiekać lub zemleć w maszynce. Cebulę obrać, opłukać i bardzo drobno posiekać, a następnie udusić z dodatkiem tłuszczu. Wymieszać cebulę z masą rybną, dodać żółtko, posiekaną pietruszkę i w przypadku ryby chudej - śmietanę. Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem. W garnku zmieszać mąkę z jajem, mlekiem, cukrem i szczyptą soli. Ubić ciasto na jednolitą masę trzepaczką ręczną lub elektrycznym mikserem. Smażyć naleśniki wlew...

Więcej »
http://www.pol-dent.pl 751#gruszki w occie bez pasteryzacji , #danie z polędwicą wieprzową , #fit śniadanie na słodko , #kwestia smaku bakłażan , #marynaty do mięsa na grilla , #kwestia smaku burgery , #pomysl na kurczak z mozzarellą , #jak zrobić polędwicę wieprzową , #ogórki kiszone do słoika , #kwestia smaku sałatka cezar ,