Pawłow wykazał, że 3 zasadnicze środki pokarmowe: chleb, mięso i mleko w różnym stopniu wpływają na ilość wydzielonego soku i jego zdolności trawiące.
Największa ilość soku wydziela się pod wpływem mięsa, ale zawartość w tym soku pepsyny jest mniejsza niż po podaniu chleba, większa zaś niż po spożyciu mleka.
Sok wydzielany pod wpływem chleba zawiera najwięcej pepsyny, prawdopodobnie, dlatego, że białka roślinne są bardziej oporne na działanie zaczynów.
Ogólna ilość wydzielonego soku jest średnia.
Mleko powoduje słabe wydzielanie zarówno ilościowe, jak i jakościowe, Działanie ha...
Powierzchnię jelit znacznie zwiększają specjalne twory, zwane kosmkami, są to występy błony śluzowej.
Każdy kosmek zawiera naczynia krwionośne włosowate, przewód chłonny, mięśnie gładkie i splot nerwowy.
Na 1 mm- powierzchni jelit cienkich przypada 20-40 kosmków, ogólna ich liczba wynosi około 5000000.
Kosmki wykonują ruchy regulowane przez podśluzówkowo leżący splot Meissnera.
Niektóre związki, jak alanina, histamina, sól kuchenna, żółć, pieprz, papryka oraz mikroorganizmy, jak drożdże, pobudzają ruch kosmków.
Ruch ten pobudza też związek hormonalny, zwany wilikininą.
Środki czys...
Erazer na podstawie licznych doświadczeń doszedł do wniosku, że trawienie tłuszczów w jelicie cienkim jest niezupełne, że tłuszcz obojętny zostaje wchłonięty w postaci małych zemulgowanych cząsteczek.
Badacz ten twierdzi, że tłuszcz jest wchłaniany dwiema drogami, a mianowicie przez naczynie chłonne oraz wprost do krwi.
3.
Wchłanianie w jelicie grubym.
Ze światła jelita grubego jest łatwo wchłaniana woda.
Jedną z głównych czynności jelita grubego jest odwadnianie zawartości jelitowej i nadanie jej zwykłej konsystencji kału.
Sól kuchenna jest tu również wchłaniana, glukoza resorbuje si...