Sos grzybowy . Grzyby dokładnie umyć, zalać zimną wodą, dodać obraną cebulę i ugotować do miękkości. Odcedzić wywar, przetrzeć cebulę, grzyby drobno posiekać. Masło stopić, wymieszać z mąką, rozprowadzić zimną wodą lub ochłodzonym wywarem, wlać do wrzącego wywaru, gdy sos zagotuje się, odstawić, dodać posiekane grzyby, śmietanę i posiekaną pietruszkę (ok. 2 łyżek). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos holenderski Łyżka masła, łyżka mąki, 2 żółtka, szklanka rosołu, pó...
Wielkie znaczenie w wydzielaniu soku żołądkowego należy przypisać pierwszym porcjom soku pojawiającym się pod wpływem widoku i zapachu pokarmów, a zwłaszcza podczas samego aktu jedzenia.
W wykładzie piątym (Wykł.
o czynności głównych gruczołów trawiennych) Pawłow pisał: .
.
ważne znaczenie należy przypisać aktowi przechodzenia pokarmu przez jamę ustną i gardło, czyli silnemu pragnieniu jedzenia .
.
.
Bez tego silnego pragnienia jadła, bez apetytu, wiele pokarmów, które dostały się do żołąd...
Składniki na 6 porcji:
1 marchew
1 pietruszka
pół pora
olej
śmietana 22%
bułka tarta
50 dag pieczarek
1,5 l bulionu
przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz
25 dag mielonej łopatki
jajko
2 gałązki natki pietruszki
Marchew i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o mały oczkach. Pora umyj i pokrój w półplasterki.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa i przesmaż. Pieczarki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Dodaj do warzyw i smaż jeszcze przez chwilę.
Warzy...