Składniki na 6 porcji:
1/4 główki kapusty
2 zÄ…bki czosnku
1 cebula
3 marchewki
4 ziemniaki
oliwa
1,2 l bulionu drobiowego
masło
przyprawy: liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i kolorowego pieprzu, sól, pierz czarny mielony, majeranek
pół pęczka koperku
Kapustę umyj i drobno poszatkuj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Cebulę obierz i poszatkuj. Umytą marchew potnij w ukośne plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w ...
Åšledzie zawijane z kapustÄ… . Umyte i wymoczone Å›ledzie opÅ‚ukać, sprawić, zdjąć skórÄ™, odciąć gÅ‚owÄ™ i ogon. Skrajać filety, usunąć oÅ›ci. ObranÄ… cebulÄ™ opÅ‚ukać i drobno posiekać razem z kapustÄ…, wymieszać z Å‚yżkÄ… oliwy, doprawić do smaku cukrem i pieprzem. PrzygotowanÄ… kapustÄ™ nakÅ‚adać równomiernie na połówki Å›ledzi. Zwijać w ruloniki. Każdy spiąć Å›cisÅ‚o patyczkiem. UÅ‚ożyć jeden obok drugiego w sÅ‚oju i zalać oliwÄ…. Podawać nastÄ™pnego dnia z pieczywem i saÅ...