Śledzie marynowane I . Śledzie dobrze wymoczyć, ściągnąć skórę, oczyścić, przekrajać wzdłuż i oddzielić filety od ości. Każdą połówkę śledzia pokrajać na 4 kawałki. Ocet zagotować z wodą, przyprawami i cukrem. Marchew i cebulę umyć, oczyścić, opłukać i pokrajać w plasterki. Układać w słoju kolejno warstwami śledzie, cebulę i marchew. Do ostudzonej zaprawy dodać musztardę, wymieszać i wlać ...
Składniki na 8 porcji:
ok. 1 kg czerwonej papryki
1 cebula
masło
1,5 l wywaru mięsnego
świeże zioła: majeranek, tymianek, oregano
pół szklanki śmietany 22%
mąka
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
4 pszenne tosty
Paprykę umyj i przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałki. Cebulę obierz i drobno poszatkuj.
W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, przesma...
Najwięcej używaną metodą oznaczenia rezerwy alkalicznej jest metoda van Slykea.
Głównym typem kwasicy niegazowej jest ketosis.
Jest ona wynikiem gromadzenia się kwasu aceto-octowego i beta-oksymasłowego w płynach i tkankach ustroju.
Występuje ona w cukrzycy, podczas głodu i w innych warunkach, które powodują nienormalne zużytkowanie węglowodanów, zwłaszcza dzieci są podatne na tę postać kwasicy.
Ketosis obserwuje się...