Składniki na 4 porcje:
60 dag piersi kurczaka
przyprawy: sól, pieprz, cukier
300 ml jogurtu naturalnego
1 cytryna
3 ząbki czosnku
świeże zioła: majeranek, tymianek
20 dag boczku
miód, majonez, ketchup
1 cebula
1-2 łyżeczki wódki
Pierś kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Z cytryny wyciśnij sok i połącz go jogurtem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
Świeże zioła opłucz, wybierz po kilka gałązek i drobno posiekaj. Połącz z jogurtem i czosnkiem. Tak przy...
Sosy do potraw z ryb . Wskazówki ogólne Kuchnia polska zna szeroki asortyment sosów, które zawsze były uznawane za jeden z najcenniejszych dodatków. Obecnie przepisy na sosy dzięki rozwojowi nauki żywienia zostały trochę zmienione. Modernizacja ta poszła przede wszystkim w kierunku ograniczenia dodatku tłuszczu oraz zwiększenia ilości warzyw. Dodatek sosu do ryb znakomicie podnosi ich wartości smakowe. Rodzaj podawanego sosu stanowi często o charakterze i nazwie potrawy (np. karp w szarym sosie). Do ryb gotowanych podawanych na gorąco podaje się...
Sos koperkowy . Szklanka mleka, szklaka wywaru z jarzyn, 2 łyżki mąki, pół szklanki śmietany, łyżka masła, koper, sól Zagotować mleko z wywarem jarzynowym. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka, wlać do wrzącego mleka z wywarem, zagotować mieszając odstawić. Dodać śmietanę, 4 łyżki posiekanego kopru i masło. Przyprawić solą do smaku. Podawać na gorąco zaraz po przyrządzeniu. Sos mleczny 1,5 szklanki mleka, łyżka masła, 2 łyżki mąki, sól, 2 łyżki utartego ostrego sera, szklanka rosołu, 3 żółtka, pół szklanki ...