PIC-668

Czynność wydzielniczą trzustki

Czynność wydzielniczą trzustki, zależną od podrażnienia nerwu błędnego, można zahamować przez podanie atropiny, która nie ma jednak żadnego wpływu na wydzielanie zależne od sekretyny pepsyna (pepsis = trawienie, nazwa nadana przez Schwanna w roku 1836). Pepsyna jest ważnym enzymem proteolitycznym, zawartym w soku jelitowym. Rozbija ona drobiny białka na peptony. Pepsyna jest ciałem białkowym, jest wydzielana przez komórki główne wytwarzające tzw. pepsynogen, z którego tworzy się pepsyna. Optimum działania pepsyny występuje przy pH około 2 (1,8 przy działaniu na kazeinę, 2,2 prz...

Więcej »

Markizy z kremem cytrynowym

Składniki:

  • 2 szklani mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 25 dag masła
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • olejek waniliowy
  • cukier puder
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • cytryna
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 żółtka
Mąkę wymieszaj z proszkiem i pół łyżeczki soli. 15 dag masła utrzyj z 1 szklanką cukru, wbij jajko o dodaj kilka kropli olejku waniliowego. Zmniejsz obroty malaksera i dodawaj po łyżce mąkę. Z ciasta ulep 2 wałki ...

Więcej »

Gulasz z ryby z kwaszona kapusta

Gulasz z ryby z kwaszoną kapustą . Rybę opłukać, oskrobać z łuski, sprawie, odciąć głowę i płetwy, dokładnie umyć, skrajać filety, oddzielić ości. Obraną cebulę opłukać, pokrajać w kostkę i zrumienić na połowie tłuszczu dodać do kapusty i wolno dusić. Przygotowaną rybę pokrajać w kostkę, zrumienić na pozostałym tłuszczu, osolić. Do miękkiej kapusty dodać pastę pomidorową, doprawić papryką i cukrem do smaku, dodać rybę wymieszać, poddusić jeszcze chwilę. Wyłożyć na salaterkę lub półmisek, posypać posiekaną nacią pietruszki. Podawać z ziemniakami...

Więcej »

Zobacz też:

pizza bez drożdży kwestia smaku spondylus szczecin pizza po byku sałatka gyros kwestia smaku pizza u rudika ryba w papilotach pizza na wypasie ursus w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz czubryca czerwona zastosowanie śledzie po japońsku sorbinian potasu rakotwórczy sok jelitowy zupa wielowarzywna pizza z nowolipek topielce ciasto ryba z rodziny dorszowatych pizza od łysego kraków pizza kwestia smaku pizza na nowolipkach kantor grzechotki jaja na obiad pizza u dziada pizza po zbóju

Koleje i kolejki elektryczne

Wzrost ten jednakże jest zbyt duży, ażeby go można było przypisać tej przyczynie. Graham Lusk pierwszy zwrócił uwagę, że swoiście dynamiczne działanie pokarmów zależy głównie od przemian, jakim podlegają w wątrobie aminokwasy. POŚREDNIA PRZEMIANA MATERII Niezmiernie ważnym zagadnieniem jest prześledzenie i poznanie przemian, którym podlegają związki pokarmowe po wessaniu z jelit, czyli poznanie ich przemiany pośredniej. Badania te są bardzo zawiłe i utrudnione, gdyż w skład naszego pożywienia wchodzi wielka liczba związków chemicznych, a ponadto związki te ulegają w organizm...

Więcej »
751#kwestia smaku bakłażan , #marynaty do mięsa na grilla , #kwestia smaku burgery , #pomysl na kurczak z mozzarellą , #jak zrobić polędwicę wieprzową , #ogórki kiszone do słoika , #kwestia smaku sałatka cezar , #przepis na pierniczki miekkie , #placuszki serniczki , #tarta z malinami kwestia smaku ,