PIC-681

PRZEMIANA WĘGLOWODANÓW

Claude Bernard stwierdził, że krew pochodząca z żył wątrobowych jest bogatsza w glukozę niż krew żyły wrotnej, a w następnych swych pracach ustalił, że źródłem tej glukozy jest glikogen wątrobowy. Rozłożone wielocukrowce - postaci jednocukrowców: glukozy, fruktozy, galaktozy po wchłonięciu w jelitach przekształcają się w wątrobie w glikogen zapasowy wielocukier ustroju zwierzęcego. Przeciętnie mamy około 200 g glikogenu: z tego około 100 g w wątrobie i tyl...

Więcej »

Golabki z ryba

Gołąbki z rybą . Rybę opłukać, oskrobać z łusek, sprawić, odciąć głowę i płetwy, zdjąć skórę, mięso oddzielić od ości i zemleć w maszynce. Kapustę oczyścić z nadpsutych liści, umyć, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować bez przykrycia. Gdy zewnętrzne liście zmiękną, zdjąć z ognia, ostudzić, osączyć. Opłukany ryż ugotować na sypko. Obraną cebulę opłukać i pokrajać w drobną kostkę, następnie zrumienić na połowie tłuszczu. Ugo...

Więcej »

Zakupione sledzie przed moczeniem nalezy umyc pod biezaca woda lub zmieniajac ja kilkakrotnie

Zakupione śledzie przed moczeniem należy umyć pod bieżącą wodą lub zmieniając ją kilkakrotnie. Czas moczenia zależny jest od gatunku śledzi i stopnia ich zasolenia i wynosi od kilku do kilkunastu, a nawet 24 godz. (wodę należy również zmieniać). Dobre efekty daje dodatkowe moczenie przez kilka godzin w mleku lub serwatce. Do moczenia śledzi należy używać naczyń, szklanych, porcelanowych lub emaliowanych. Wymoczone śledzie trzeba dokładnie oczyścić, zdj...

Więcej »

Zobacz też:

pizza bez drożdży kwestia smaku spondylus szczecin pizza po byku sałatka gyros kwestia smaku pizza u rudika ryba w papilotach pizza na wypasie ursus w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz czubryca czerwona zastosowanie śledzie po japońsku sorbinian potasu rakotwórczy sok jelitowy zupa wielowarzywna pizza z nowolipek topielce ciasto ryba z rodziny dorszowatych pizza od łysego kraków pizza kwestia smaku pizza na nowolipkach kantor grzechotki jaja na obiad pizza u dziada pizza po zbóju

Wymagania przepisów prawnych

Składniki na 4 porcje: 40 dag ugotowanych ziemniaków cebula 10 dag wędzonego boczku 8 rzodkiewek koperek 2 ząbki czosnku majonez i jogurt cytryna przyprawy: sól, pieprz   Ziemniaki pokrój na kawałki. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Koperek opłucz i posiekaj. Cebulę obierz, drobno pokrój, przełóż na sitko, przelej wrzątkiem i osącz. Sos do sałatki: 4 łyżki majonezu wymieszaj z 4 łyżkami jogurtu oraz obranym i przeciśniętym...

Więcej »
751#marynaty do mięsa na grilla , #kwestia smaku burgery , #pomysl na kurczak z mozzarellą , #jak zrobić polędwicę wieprzową , #ogórki kiszone do słoika , #kwestia smaku sałatka cezar , #przepis na pierniczki miekkie , #placuszki serniczki , #tarta z malinami kwestia smaku , #sałatka gyros kwestia smaku ,