Składniki na 6 porcji:
30 dag wędzonych kości schabowych
2 marchewki
pół pora
20 dag fasolki szparagowej
puszka białej fasoli
2 pomidory
olej
przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz
świeże zioła
cukier
Kości umyj, włóż do garnka i zalej 1,5 l wody. Dodaj liść laurowy i szczyptę soli. Zagotuj i usuń z powierzchni wody szumowinę.
Marchewki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Por umyj i pokrój w talarki.
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć por, przesmaż. Dodaj marchew, smaÅ...
Śledzie w oleju . 3 śledzie, 2 duże cebule, kwaśne jabłko, 2/3 szklanki oleju, 1/3 łyżeczki cukru Śledzie dobrze wymoczyć, zdjąć skórę, usunąć wnętrzności. Oddzielić filety od ości, pokrajać je na 2-centymetrowe kawałki. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. śledzie, 5 dag cebuli, 10 dag porów, pół szklanki oliwy, pół cytryny, 2/3 szklanki białego wytrawnego wina, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, imbir, łyżeczka cukru 2-3 śledzie, kilka korniszonów rydzów marynowanych lub kwaszonych, łyżka kap...
Składniki na 6 porcji:
2 marchewki, 1 pietruszka, połówka por, kawałek selera, 2 pomidory, pół pęczka natki pietruszki
1,5 l bulionu warzywnego
30 dag kiszonej kapusty
mÄ…ka
olej
przyprawy: sól, pieprz, maggi, mielony kminek, papryka
cukier
Marchew i pietruszkę obierz, umyj i przekrój na połówki lub duże kawałki. Pora i seler umyj, pozostaw warzywa w całości.
Wszystkie warzywa włóż do garnka, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.
Kapustę opłucz, posiekaj i wrzuć do zupy....