PIC-719

Szpadki drobiowe

Składniki na 4 porcje: 60 dag piersi kurczaka przyprawy: sól, pieprz, cukier 300 ml jogurtu naturalnego 1 cytryna 3 ząbki czosnku świeże zioła: majeranek, tymianek 20 dag boczku miód, majonez, ketchup 1 cebula 1-2 łyżeczki wódki   Pierś kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Z cytryny wyciśnij sok i połącz go  jogurtem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub drobno ...

Więcej »

Gdy gąbka nasiąkła sokiem żołądkowym

Gdy gąbka nasiąkła sokiem żołądkowym, Spallanzani wyciągał ją i na wyciśniętym z niej soku wykonywał doświadczenia in vitro (1780). W roku 1824 Prout odkrył kwas solny w soku żołądkowym. Ostateczne dane o trawieniu w żołądku zawdzięczamy lekarzowi Williamowi Beaumontowi, który w latach 1822-1833 leczył człowieka z przetoką żołądkową. Chorym był myśliwy, któremu postrzał z karabinu uszkodził nadbrzusze i ściany żo...

Więcej »

Confit z pomarańczy z sorbetem z wina

Składniki:

  • 6 pomarańczy
  • 5 szklanek cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
  • 1/4 szklanki białego deserowego wina
Z każdej pomarańczy odkrój czubek (1,5 cm) i spód (5 mm). Wbij nóż w środek owocu i pokrój miąższ na ćwiartki, uważając, aby nie uszkodzić albedo i skórki. W owoc włóż łyżkę pomiędzy miąższ a albe...

Więcej »

Zobacz też:

pizza bez drożdży kwestia smaku spondylus szczecin pizza po byku sałatka gyros kwestia smaku pizza u rudika ryba w papilotach pizza na wypasie ursus w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz czubryca czerwona zastosowanie śledzie po japońsku sorbinian potasu rakotwórczy sok jelitowy zupa wielowarzywna pizza z nowolipek topielce ciasto ryba z rodziny dorszowatych pizza od łysego kraków pizza kwestia smaku pizza na nowolipkach kantor grzechotki jaja na obiad pizza u dziada pizza po zbóju

Kliniczna praktyka neurologii krytycznej

Eksperci od racjonalnego żywienia dostrzegają w śledziu również wiele walorów odżywczych, które stawiają je w rzędzie produktów białkowych, zasobnych jednocześnie w inne cenne składniki. Obok niezaprzeczalnych zalet - mają jednak śledzie i pewne cechy ujemne, jak specyficzny zapach oraz dużą zawartość soli dodawanej w celach konserwacji. Cechy te decydują o konieczności poddania śledzi solonych specjalnym zabiegom przygotowawczy...

Więcej »
751#marynaty do mięsa na grilla , #kwestia smaku burgery , #pomysl na kurczak z mozzarellą , #jak zrobić polędwicę wieprzową , #ogórki kiszone do słoika , #kwestia smaku sałatka cezar , #przepis na pierniczki miekkie , #placuszki serniczki , #tarta z malinami kwestia smaku , #sałatka gyros kwestia smaku ,