cukinia potrawa

Sledzie z jajami

Śledzie z jajami . 3-4 śledzie, 3 cebule, 2 łyżki kaparów, 2 łyżki musztardy, pół szklanki oliwy lub oleju, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 2 jabłka, pół szklanki wina białego, 3 cytryny 4 śledzie, 50 dag jabłek, łyżka masła, 2 cebule, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy lub oleju Przygotowane filety śledziowe opłukać, osączyć, pokrajać na 4-5 równych kawałków. Z jaj ugotowanych na twardo wyjąć żółtka a białka drobno posiekać, Żółtka przetrzeć przez sito i ...

Więcej »

Rosół po włosku

Składniki na 5 porcji: cebula 3 ząbki czosnku masło 1,5 l wywaru mięsnego 2 marchewki 5 dag parmezanu przyprawy: sól, pieprz 2 pomidory świeża bazylia pół opakowania tortellini z szynką (mogą być też z suszonymi pomidorami lub ricottą)   Obraną cebulę drobno poszatkuj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę z czosnkiem, zeszklij. Przesmażoną cebulę z czosnkiem zalej wywarem i doprowadź do wrzenia....

Więcej »

Gdy gąbka nasiąkła sokiem żołądkowym

Gdy gąbka nasiąkła sokiem żołądkowym, Spallanzani wyciągał ją i na wyciśniętym z niej soku wykonywał doświadczenia in vitro (1780). W roku 1824 Prout odkrył kwas solny w soku żołądkowym. Ostateczne dane o trawieniu w żołądku zawdzięczamy lekarzowi Williamowi Beaumontowi, który w latach 1822-1833 leczył człowieka z przetoką żołądkową. Chorym był myśliwy, któremu postrzał z karabinu uszkodził nadbrzusze i ściany żołądka, po wygojeniu pozostała przetoka łącząca światło żołą...

Więcej »

Zobacz też:

pizza bez drożdży kwestia smaku spondylus szczecin pizza po byku sałatka gyros kwestia smaku pizza u rudika ryba w papilotach pizza na wypasie ursus w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz czubryca czerwona zastosowanie śledzie po japońsku sorbinian potasu rakotwórczy sok jelitowy zupa wielowarzywna pizza z nowolipek topielce ciasto ryba z rodziny dorszowatych pizza od łysego kraków pizza kwestia smaku pizza na nowolipkach kantor grzechotki jaja na obiad pizza u dziada pizza po zbóju

Powiadomienie o wycofaniu

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 110 g masła
  • 4 żółtka
  • sól
  • 250 ml mleka
  • 300 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 cytryny
  • 2 białka
Mąkę przesiewamy do miski, dodajmy masło w kawałkach, 50 g cukru, 1 żółtko oraz sól. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i wstawiamy do odówki na godzinę. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy wykładamy nim formę do tarty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperat...

Więcej »
http://www.e-plytywarstwowe.net.pl 751#ciasto cytrynowiec bez pieczenia , #propozycja na kolację , #tort makowy kwestia smaku , #zupa z boczniaka , #gruszki w occie bez pasteryzacji , #danie z polędwicą wieprzową , #fit śniadanie na słodko , #kwestia smaku bakłażan , #marynaty do mięsa na grilla , #kwestia smaku burgery ,