Na podstawie swoich doświadczeń Lavoisier doszedł do wniosku

Jeszcze przed Lavoisierem wykazał John Mayow, że jeśli w zamkniętej przestrzeni umieścić świecę palącą się i zwierzę razem, to prędzej zginie zwierzę i zgaśnie świeca, niż gdy będą umieszczone oddzielnie.
Badacz ten pisał: “Powietrze traci swą siłę elastyczną zarówno podczas oddychania zwierząt, jak i wskutek palenia.
Trzeba wierzyć, że zwierzęta, tak jak i ogień, zabierają, powietrzu te same cząsteczki”.
Lavoisier i Laplace posunęli swe doświadczenia dalej: umieścili oni świnką morską w zamkniętej komorze i mierzyli przez 10 godzin, ilość wydalonego C02 równała się ona ilości C02 powstałej wskutek spalenia 3,33 g węgla.
Tę samą świnkę morską zamknięto z kolei na ten sam okres czasu w komorze zawierającej pewną ilość lodu i oznaczono ilość stopionego lodu.
Ilość ciepła potrzebna do stopienia tej ilości lodu równała się dokładnie ilości ciepła powstającej przy spalaniu 3,33 g węgla.
Na podstawie swoich doświadczeń Lavoisier doszedł do wniosku, że “oddychanie jest tylko powolnym spalaniem węgla i wodoru”.
Związki organiczne spalając się w organizmie wydzielają pewną ilość energii cieplnej.
Rubner stwierdził, że wartość energii cieplnej powstającej w organizmie w czasie spalania węglowodanów i tłuszczów równa się ilości ciepła powstającego w czasie spalania tych ciał w kalorymetrze, jedynie wartość energii cieplnej uzyskanej przy spalaniu białka była niższa w czasie spalania w organizmie.
Przekonano się wówczas, że 1 g węglowodanów lub białka spalając się w organizmie- dostarcza 4,1 kalorii, 1 g tłuszczu – 9,3 kal.
Znając ogólną ilość białek, tłuszczów i węglowodanów można łatwo obliczyć, jaki jest dopływ energii do organizmu.
Jeśli poda się 100 g, białka, 400 g węglowodanów i 50 g tłuszczów, dostarczy się 410 + 1640 + 465 = 2515 kal.
W celu określenia wydatkowanej przez ustrój energii możemy się posługiwać metodą kalorymetrii bezpośredniej lub pośredniej.
W metodzie kalorymetrii bezpośredniej badanego umieszcza się w specjalnych izolowanych komorach, w których przepływa w rurach chłodna woda.
W okresie badania woda nagrzewa się, Z różnicy temperatur wody wpływającej i wypływającej można obliczyć, ile ciepła wytworzył badany człowiek.
Metoda ta jest kosztowna i kłopotliwa, nie jest, też obecnie stosowana.
Metoda kalorymetrii pośredniej pozwala nam w nader prosty sposób ściśle określić ilościowo bilans energetyczny.
Metoda ta polega na oznaczeniu przemiany gazowej i następnym przeliczeniu ilości zużytego tlenu na jednostki cieplne.
PODSTAWOWA PRZEMIANA MATERII Nasuwa się przede wszystkim pytanie, ile, energii potrzebuje organizm ludzki, aby pokryć swoje minimalne zapotrzebowanie (skurcze serca, ruchy oddechowe, utrzymanie ciepło itd.
)
[patrz też: restauracja puławy, Pizza Kielce, usg ciąży Warszawa ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: Pizza Kielce restauracja puławy usg ciąży Warszawa