Naleśniki kasztanowe
Składniki na 6 naleśników:
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki kasztanowej
- 1 szklanka mleka 3,5%
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
- oliwa
- świeży rozmaryn
- 6 plasterków szynki
- ser gruyere
Jajko wbijamy do miski, dodajemy mąkę, mleko i szczyptę soli oraz pieprzu. Ubijamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Ciasto ma być lejące, jeśli będzie zbyt gęste, dolewamy trochę mleka. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu. Skrapiamy ją oliwą i dorzucamy kilka listków rozmarynu. Jeden plasterek szynki rwiemy na kawałki i kładziemy je na patelni. Szynkę smażymy minutę, aż będzie chrupiąca. Wlewamy ciasto naleśnikowe, tak aby pokryło dno. Smażymy,aż ciasto zacznie ścinać się przy brzegach. Posypujemy je startym serem gruyere. Gdy naleśniki przyrumieni się od spodu, składamy go łopatką na pół. Ścieramy na niego trochę sera gruyere, następnie znów składamy naleśnik i posypujemy go startym serem. Smażymy jeszcze około minuty, w tym czasie przewracając go na drugą stronę, aż stanie się złoty i chrupiący. Tak samo smażymy resztę naleśników. Podajemy je na lunch z zieloną sałatą i kieliszkiem wina. [patrz też: sałatka gyros kwestia smaku, pizza u rudika, ryba w papilotach ]