Pawłow wykazał, że 3 zasadnicze środki pokarmowe

Pawłow wykazał, że 3 zasadnicze środki pokarmowe: chleb, mięso i mleko w różnym stopniu wpływają na ilość wydzielonego soku i jego zdolności trawiące.
Największa ilość soku wydziela się pod wpływem mięsa, ale zawartość w tym soku pepsyny jest mniejsza niż po podaniu chleba, większa zaś niż po spożyciu mleka.
Sok wydzielany pod wpływem chleba zawiera najwięcej pepsyny, prawdopodobnie, dlatego, że białka roślinne są bardziej oporne na działanie zaczynów.
Ogólna ilość wydzielonego soku jest średnia.
Mleko powoduje słabe wydzielanie zarówno ilościowe, jak i jakościowe, Działanie hamujące wywierają tu prawdopodobnie tłuszcze zawarte w mleku.
Kwasota jest najwyższa po mięsie, najniższa po chlebie.
Histamina powoduje tylko wzmożenie wydzielania kwasu solnego.
Niedocukrzenie krwi występujące po podaniu insuliny pobudza ośrodki nerwów błędnych w mózgu i powoduje wydzielanie soku żołądkowego bogatego w pepsynę.
Duży wpływ na wydzielanie soku żołądkowego może mieć rozmaity sposób przyrządzenia pokarmu.
Ryba pieczona i smażona powoduje wydzielanie dużej ilości soku z dużą zawartością pepsyny i mucyny.
Ta sama ryba wędzona zwiększa ilość soku i kwaśność, przy czym zawartość pepsyny i mucyny jest mała.
Tłuszcze wprowadzone do żołądka hamują jego wydzielanie.
Tłuszcz zmniejsza kwasotę i ilość soku, a zwłaszcza ilość pepsyny.
Ivy sporządzał wyciągi z błony śluzowej jelit.
Wyciągi te hamują ruchy i wydzielanie soku żołądkowego.
Gray wyosobnił z moczu psów ciało hamujące ruchy i czynność wydzielniczą żołądka.
Zawartość tego związku wzrasta w moczu po podaniu tłuszczów, a zmniejsza się znacznie, gdy zwierzęciu wytnie się cale jelito cienkie.
SOK ŻOŁĄDKOWY Komórki wydzielnicze żołądka tworzą gruczoły umieszczone w błonie śluzowej.
Liczba ich dochodzi do 35000000.
Gruczoły żołądkowe wydzielają kwas solny, mucynę oraz zaczyny: pepsynę, lipazę i podpuszczkę.
Komórki tworzące śluz zawierają ziarna mucynogenu.
Komórki główne zawierają zymogen, z którego powstaje pepsyna.
Komórki okładzinowe wydzielają kwas solny i wodę.
Kwas solny w soku żołądkowym.
Stężenie kwasu solnego w normalnym soku żołądkowym wynosi około 0,5 %.
Kwas solny jest wydzielany przez komórki okładzinowe.
Ivy wykazał, że pH komórek okładzinowych w okresie wydzielania wynosi około 3,0, a więc HCI powstałby wewnątrz tych komórek, a nie w świetle żołądka, jak przypuszczali Hervey i Bensley.
Wydzielanie silnego kwasu mineralnego przez komórki ustroju jest zjawiskiem zastanawiającym.
Istnieje wiele teorii starających się wytłumaczyć to ciekawe zagadnienie
[hasła pokrewne: restauracja katowice, restauracja puławy, sterowniki plc ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: restauracja katowice restauracja puławy sterowniki plc