Pieczona karkówka z polentą

Składniki na 5 porcji:

  • 1,5 kg karkówki bez kości
  • włoszczyzna
  • główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • masło klarowane
  • przyprawy: słodka papryka, kminek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • cukier
  • 500 g polenty
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 100 g tartego parmezanu
  • marynowana czerwona kapusta

Karkówkę myjemy, suszymy, polewamy oliwą i posypujemy drobno posiekanym czosnkiem, przyprawami oraz cukrem. Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa układamy na spodzie blachy do pieczenia, kładziemy na nich mięso, liść laurowy i ziele angielskie. Podlewamy małą ilością bulionu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 st., wstawiamy mięso na 2,5 godziny. W tym czasie wsypujemy do garnka polentę, zalewamy wywarem i mieszając gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ser i doprawiamy do smaku solą. Z polenty formujemy placuszki. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy placki na złoty kolor. Mięso wyjmujemy z pieca i kroimy na plastry. Podajemy z sosem, placuszkami i czerwoną marynowaną kapustą. [podobne: restauracja puławy, restauracja olsztyn, restauracja polska warszawa ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)